To je to što me zanima!

Ulazak u EU podržava 47 posto Srba, a njih 29 posto je protiv

Eurooptimizam u Srbiji opada, pokazuju posljednja istraživanja javnog mišljenja po kojima bi za ulazak u Europsku uniji (EU) glasovalo 47 posto građana
Vidi originalni članak

Eurooptimizam u Srbiji opada, pokazuju posljednja istraživanja javnog mišljenja po kojima bi za ulazak u Europsku uniji (EU) glasovalo 47 posto građana, a 29 bi se izjasnilo protiv, dok je u anketama od prije dvije godine za članstvo u EU bilo 56 posto građana.

Ukoliko bi danas bio raspisan referendum s upitom “jeste li za ulazak u Europsku uniju?”- pozitivan odgovor dalo bi 47 posto građana Srbije, 29 posto bilo bi protiv, a manje od 10 posto nema jasno mišljenje.
Prema posljednjem istraživanju javnog mišljenja, koji je krajem prosinca 2016. proveo Ured za europske integracije srbijanske vlade, na plebiscitu o članstvu u EU 15 posto građana uopće ne bi sudjelovalo, dok  devet posto ne zna što bi odgovorili na to pitanje.

Od ukupnog broja ispitanika njih 64 posto smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo provoditi i mimo eurointegracijske agende, zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje uređene Srbije.

Za anketirane su najznačajnije promjene koje najviše utječu na svakodnevni život reforma zdravstva (16 posto), pravosuđa (14 posto), borba protiv korupcije (16 posto), reforma obrazovanja (10 posto) te reforma poljoprivrede, također 10 posto.
Od onih koji bi glasovali za ulazak u EU najveći broj ispitanika, njih 17 posto, vjeruje da članstvo u EU predstavlja veće mogućnosti za zapošljavanje, put ka boljoj budućnosti mladih, mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU kao i mogućnost da se uredi stanje u vlastitoj državi.

Usporedbe radi, prema istraživanjima javnog mišljenja agencije TMS GAlup iz listopada 2015. objavljenim u prosincu te godine, za članstvo Srbije u Europskoj uniji na referendumu bi glasovalo 56 posto građana, a protiv 26 posto.
Ured za europske integracije srbijanske vlade u srpnju 2015. u Srbiji objavio je rezultate po kojima bi za članstvo u Europskoj uniji (EU) bilo 49 posto građana ili pet posto više nego u prosincu 2014 godine, 28 posto bilo bi protiv, 17 posto ne bi sudjelovalo na referendumu, dok šest posto nije sigurno kako bi odgovorilo na ovo pitanje.

Idi na 24sata

Komentari 78

  • Zoka Kazo 08.02.2017.

    EU nije nista drugo nego ono sto je Hitler htio da vlada cijelom Evropom..to se upravo ostvarilo..Njemacka je motor EU i vlada cijelom EU...pita se za sve...vladaju nad svima unutar EU...male zemlje se apsolutno nista ne pitaju..rade kako se dogovore Francuska,Njemacka,Italija i Spanija...ti par jaci zemalja kolo vode..ostali slusaju i izvrsavaju naredbe..daju im nekad malo prostora da se razmasu, ali cisto da ne bude kao da ne smiju nista reci,inace sve odluke na kraju idu preko ove 4zemlje...vladaju vasim drzavama..kakve oni zakone donose vi svi morate iste primjeniti i slicno..vasu vojsku salju gdje hoce,setaju vam se kroz drzave kako hoce, bombarduju vas svojim jeftinim proizvodima koji opet po kvalitetu je bolji nekad losiji od domacih, ali jeftiniji i kupuje se, a domaci propadaju jer su skupi jer domaci poljoprivrednici nemaju velike subvencije od drzave da mogu sniziti kasnije cijene na trzistu,pa moraju stavljati vece cijene..i sta sve ne...to je EU...istocna Evropa nije nista nego zivi stit za zapadnu Evropu ,oni ce prvi naje*ati ako dodje do konflikta sa Rusijom..oni ce ispastati da zapad ostane citav i dalje od rata..inace im ni zasto drugo ne trebaju nego to,ekonomski su slabe zemlje...a da ne bi dosle pod savez sa Rusijom uzete su u EU , gdje glume zivi stit...Ruminija glupa npt. pristala da SAD instalira raketni stit kod njih..pa samim tim su sebe oznacili kao prvu metu da ih Rusija gadja ako dodje do sukoba...

  • Gvendalina Ruža 07.02.2017.

    Mogu oni ući, ali status treće lige. Brat Njemac nikada nije bio na strani Srba, ne zaboravlja što su radili Njemcima u Vojvodini, a još pamte i Kolubarsku bitku...

  • Srbin1990 07.02.2017.

    sto se tice mene kao srbina iz sumadije,najbolje je da ne ulazimo u EU...kad su englezi izasli ne znam sta cemo mi tamo...ova nasa sadasnja politika koketiranje sa EU i Rusijom ide lepo...jbm ti EU ako bugari i rumuni koji su u tu istu EU dolaze kod nas da rade...

Komentiraj...
Vidi sve komentare