To je to što me zanima!

Umirovljeni teolog čuva metak ispaljen u Stjepana Radića

Prof. dr. sc. Juraj Kolarić na obiteljskom imanju sagradio je etnografski muzej gdje čuva neprocjenjive eksponate. U kolekciji čuva metak koji je 1928. ispaljen u Radića
Vidi originalni članak

Etnografska zbirka dr. Jurja Kolarića prostire se na 2400 četvornih metara obiteljskog imanja u Donjem Hrašćanu, koje je Kolarić naslijedio od svojih roditelja.

Neki članovi obitelji smatrali su kako mu, jer je svećenik, zemaljska dobra više neće trebati.

- No moja majka je rekla tada da moram imati mjesto na koje ću se moći vratiti svojim korijenima ako poželim, i tako je i bilo. Iako već desetljećima, zapravo cijeli život, prikupljam razne rijetke predmete, 2004. godine odlučio sam imanje pretvoriti u muzej. Dao sam mu ime Međimurski muzej, etnografska zbirka dr. Juraj Kolarić - pripovijeda. S očitim ushitom objašnjava kako je većinu rijetkih predmeta našao, ali mnoge su mu donijeli i darovali drugi.

Tako je kupio i složio stare drvene kuće. Najstarija je iz 1860. godine. Izvana i iznutra opremio ih je tako da prikazuju svakodnevicu međimurskog stanovništva u tom kraju. Želja mu je za buduće generacije očuvati i oživjeti povijest iz razdoblja između dvaju ratova. - Bohnecova hiža je jedini zidani objekt. Trenutačno se obnavlja. Odmah pored smjestio se Hižec, simpatičan drveni stan koji se protegnuo na kat i potkrovlje. U šest prostorija jedva je smjestio svoje malo privatno bogatstvo koje krije i neka nacionalna blaga. - Ovo je metak koji je Puniša Račić ispalio u Stjepana Radića.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Taras Buljba 06.08.2013.

    Notorna idiotarija ! Da nema i toalet papir kojim si obrisao gu.. zadnji put !

  • brko1 06.08.2013.

    Ja mislio da ga čuva u glavi.

  • iggy984 06.08.2013.

    bolje i to nego da pipa djecicu kao ostali...

Komentiraj...
Vidi sve komentare