To je to što me zanima!

Umirovljenicima su za ovaj Praznik rada ukinuli i grah!

Prvi maj tradicionalno se slavio u Maksimiru uz besplatan grah i govor predsjednika. Praznik je pred vratima, a još se ne zna hoće li biti graha
Vidi originalni članak

U zagrebačkom Maksimiru na proslavama Prvog maja tradicionalno je dijeljen grah. Tridesetak tisuća ljudi dobilo bi svoju porciju hrane, bivši predsjednik Mesić održao bi govor, a predstavnici izvršne vlasti dobili bi svoju porciju zvižduka. No gradske vlasti, unatoč približavanju praznika, još nam nisu znale reći hoće li proslava Praznika rada ove godine biti kao i dosad ili puno štedljivija.
Međunarodni praznik rada 1. svibanj i blagdan sv. Josipa Radnika tisuće Šibenčana je godinama slavili u Nacionalnom parku ‘Krka’. Županija je osiguravala besplatni prijevoz iz Šibenika, Drniša i Knina, besplatan je bio i ulaz, a župan i gradonačelnica dijelili su kraj Roškog slapa po dvije tisuće porcija graha s kobasicama. Toga više neće biti.
Posljednjih godina broj posjetitelja toga dana prešao je granicu pa je opravdan naš strah o narušavanju prirodnih procesa. Zato smo odlučili da će se ta pogodnost žiteljima županije ove godine ograničiti - napisao je ravnatelj NP Krka Željko Bulat u obrazloženju odluke o naplati ulaza 20 kuna.
Argumentaciju odluke NP Krka da bi dvije tisuće šibenskih umirovljenika jedući besplatni grah 'narušili prirodne procese' malo tko će uvažiti jer se uprava hvali da je u park uspjela dovesti više od milijun turista,
- Otkad je hrvatske države slobodno se ulazilo u NP za 1. svibnja - rekao je povjerenik SSSH Svetislav Džale, a u Stranci umirovljenika Hrvatske pitaju se 'hoće li umirovljenici dovesti do pojave kiselih kiša'.
Ove godine najvjerojatnije neće biti ni besplatnog prijevoza autobusima.
- Kako ćemo besplatno dovesti ljude na Krku i reći im ‘platite ulaz’ - kaže glasnogovornik Županije Novica Ljubičić.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Bingooo 01.05.2011.

    ZA ONE KOJI NEZNAJU . . . .Inače, Prvi maj ili Međunarodni praznik rada je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta obilježavaju sjećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su njihovi pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća radna prava. Prvi maj je svoj korijen imao u odluci vodećih američkih sindikata da, inspirirani pobjedom svojih kanadskih drugova, godine 1884. zahtijevaju donošenje zakona kojim bi se ustanovilo maksimalno osam sati rada dnevno. Taj je zakon trebalo donijeti do 1.5. 1886. Kada se to nije dogodilo, došlo je do velikog štrajka u SAD, a u Chicagu i do krvavih Haymarket nereda. Otada se u SAD, a kasnije i u svim zemljama svijeta, Međunarodni praznik rada obilježavao velikim paradama i demonstracijama, koje su najčešće organizirali socijalistički, komunistički, anarhistički i drugi lijevo orijentirani pokreti. Nakon Oktobarske revolucije, Prvi maj je postao državni praznik u SSSR-u, a potom i u drugim komunističkim državama. Kao državni praznik ga je ustanovila i Hitlerova Njemačka. Zbog komunističkih konotacija, u SAD se radnički pokret odrekao Prvog maja, i kao Praznik rada slavi prvi ponedjeljak u septembru.

  • dobrad66 26.04.2010.

    Čim prije šuker će imati veća sredstva u proračunu

  • BABY123 26.04.2010.

    Netko je očito zadužen za dijeliti minuse......

Komentiraj...
Vidi sve komentare