To je to što me zanima!

Umrla svinja koju je čovjek zarazio 'svinjskom gripom'

Na jednom seoskom imanju u njemačkoj pokrajini Rheinland-Pfalz uginula je svinja. Pretpostavlja se da je virus dobila od čovjeka koji je bio zaražen
Vidi originalni članak

Svinje ne mogu zaraziti ljude virusom H1N1, ali čovjek zato može inficirati svinju. Na jednom seoskom imanju u njemačkoj pokrajini Rheinland-Pfalz uginula je svinja. Lokalni ured za istraživanje dokazao je da je životinja bila zaražena virusom H1N1.
Pretpostavlja se da je virus dobila od čovjeka. Iako nema stvarne opasnosti niti razloga za paniku, ministarstvo zdravstva do daljnjeg je zatvorilo seosko imanje na kojem je uginula svinja. Virusolog dr. Vladimir Draženović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže da je sigurno riječ o izoliranom slučaju te da je moguće kako je virus prešao s čovjeka na svinju. Te životinje u organizmu imaju receptore za viruse gripe (pandemijske, ptičje i ljudske), pa se teoretski mogu zaraziti bilo kojim oblikom gripe. Istodobno, dr. Vladimir Draženović vjeruje kako nema opasnosti za tamošnje stanovništvo te ne vjeruje da se virus može prenijeti s jedne životinje na drugu. Jednako tako, čovjek ne može dobiti svinjsku gripu ako jede svinjsko meso.
- Virus ove gripe vrlo je osjetljiv i uništava ga termička obrada. Dovoljno je da bude izložen pola sata na 60 Celzijevih stupnjeva - pojasnio je razloge dr. Draženović. Dodao je i kako je naziv svinjska gripa potpuno pogrešan jer ta bolest nema veze sa svinjama. Otkrivena je u Meksiku, ali su se Meksikanci pobunili protiv toga da pandemijsku gripu zovu meksičkom.

CIJEPITI SE MOGU SVI GRAĐANI KOD SVOG LIJEČNIKA
Hrvatska je uvezla 140.000 doza Novartisova cjepiva za pandemijsku gripu. U petak su ukinuli prioritete u cijepljenju, pa se sad može cijepiti svaki građanin koji želi. Ministarstvo zdravstva ističe da je cijepljenje najbolja prevencija

Idi na 24sata

Komentari 16

  • EYES 20.12.2009.

    Bar ste ovo mogli promijeniti, joj, joj

  • EYES 06.12.2009.

    Otkad svinje umiru?

  • EYES 06.12.2009.

    Umrla svinja od gripe, koja šteta

Komentiraj...
Vidi sve komentare