To je to što me zanima!

Umro bivši ruski disident Jurij Orlov, doživio je 95 godina

Ovaj fizičar, borac za ljudska prava i mislilac imao je dug i aktivan život tijekom kojega je do kraja poučavao fiziku koju je toliko volio, napisala je Moskovska helsinška skupina
Vidi originalni članak

Bivši sovjetski disident i fizičar Jurij Orlov, jedan od osnivača Moskovske helsinške skupine, umro je u 96. godini, priopćila je u ponedjeljak ta organizacija za ljudska prava, među najvećima u Rusiji.

Organizacija navodi da je bivši disident umrlo u nedjelju u Sjedinjenim Državama.

- Ovaj fizičar, borac za ljudska prava i mislilac imao je dug i aktivan život tijekom kojega je do kraja poučavao fiziku koju je toliko volio i bio u kontaktu s pokretom ljudskih prava - napisala je Moskovska helsinška skupina na svojoj mrežnoj stranici.

- Njegova zamisao da građani mogu osigurati poštovanje ljudske dimenzije Helsinške deklaracije i da zajedničkim snagama mogu potaknuti države da poštuju svoje obveze, pokrenula je 1976. Međunarodni helsinški pokret - ističe organizacija.

Moskovska helsinška skupina osnovana je 1976. kako bi osigurala da sovjetske vlasti poštuju svoje obveze na polju ljudskih prava koje su 1975. preuzele u Helsinškom završnom aktu, nakon završetka Konferencije o sigurnosti i suradnji u Europi. Jurij Orlov, nuklearni fizičar i veteran Drugog svjetskog rata, bio je njezin prvi predsjednik.

G. 1977. je uhićen i zatvoren zbog svog rada na zaštiti ljudskih prava. Pušten je na slobodu 1986. u vrijeme kada je predsjednik bio Mihail Gorbačov, na temelju dogovora sa Sjedinjenim Državama i oduzeto mu je sovjetsko državljanstvo koje mu je vraćeno tek 1990.

Američko državljanstvo je dobio 1993.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • StjepanValjak 01.10.2020.

    i ovaj je žrtva novičoka

Komentiraj...
Vidi sve komentare