To je to što me zanima!

Umro izumitelj crne kutije, znanstvenik David Warren

Warren je zaslužan za izum koji je neizmjerno poboljšao sigurnost zračnog prometa i pomogao u nebrojenim istragama. Umro je u 85. godini
Vidi originalni članak

Izumitelj crne kutije, Australac David Warren, umro je u ponedjeljak u 85. godini života. Warren je prvi prototip izuma napravio 1956. Unatoč tome što je do danas pomogla nebrojenim istraživanjima nesreća, Warrenov izum postao je šire korišten tek 10 godina poslije, piše ABC. Crna kutija inače je narančaste boje kako bi je lako našli poslije pada, a izvor njenog popularnog imena vjerojatno dolazi od toga što je uređaj prvo osmišljen kao kamera, pa je unutrašnjost morala biti crna kako bi spriječila prodiranje svjetla i oštećenje snimljenog materijala. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • bosnia_80 21.07.2010.

    Citat: \"izvor njenog popularnog imena vjerojatno dolazi od toga što je uređaj prvo osmišljen kao kamera, pa je unutrašnjost morala biti crna kako bi spriječila prodiranje svjetla i oštećenje snimljenog materijala. \" ...ja sam uvijek mislio da je ta kutija dobila takvo ime zbog toga što se o njoj počne pričati tek kad se desi neki \"crni dogadjaj\" , odnosno nesreća !

  • PapaŠtrumpf 21.07.2010.

    Ako crna kutija jedina \"preživi\" pad zrakoplova, zašto cijeli avion ne naprave od tog materijala ?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare