To je to što me zanima!

U 76. godini umro je Zvonimir Milčec, dobri duh Zagreba...

Iako je jedan od hrvatskih novinara sa najdužim stažem u pisanju kolumni, Milčec se potvrdio i kao vrsni pisac, i to naročito knjiga za djecu pa je postao i lektirni autor
Vidi originalni članak

Bio je dobri duh Zagreba, njegova karakteristična veduta, simbol poput Trga, katedrale, Maksimira. Nema više pera koje je o Zagrebu pisalo tako kako je on pisao.

Teško je reći je li bio prepoznatljiviji kao kolumnist, kroničar grada Zagreba, autor slavnog “Zvižduka s Bukovca” ili kao i urednik koji je odgojio naraštaje mladih novinara. Pedeset godina, iz tjedna u tjedan, ispisivao je retke o Zagrebu natopljene ljubavlju, prožete erudicijom, intimističke poput nekakva intimnog dnevnika.

Zagrepčani, i ne samo oni, voljeli su njegove proze, ali su rado posjećivali i njegov kafić koji je vodio u Jurišićevoj ulici u srcu grada.

Osim “Zvižduka”, Milčec je objavio i vrlo uspješne romane “U Zagrebu prije podne”, “Priču o novinama”, autor je zbirke novela “Tekuće priče” te romana za djecu “Tajna krvavog nosa”.

Zvonimir Milčec, koji je veći dio svoje profesionalne karijere proveo u Večernjem listu, u našoj kući, bio je i jedan od prvih podržavatelja nagrade 24sata Ponos Hrvatske. Bio je i inicijator podizanja spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj, 1991. godine našao se u krugu inicijatora koji su tražili vraćanje Fernkornova spomenika banu Jelačiću u Zagrebu, a spomenik Augustu Šenoi svoje postojanje ima zahvaliti također njemu.

Kao pisac i novinar, ostat će upamćen i kao scenarist. Radio je serije “Zadnja pošta Zagreb” (redatelj Mladen Juran 1976.-79.), “Priču iz Maksimirske šume” (srednjometražni igrani film 1978.), “Pozdrav iz Zagreba” (dokumentarno-igrani serijal) i druge.

Rođen je u Zagrebu 3. rujna 1938. godine.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • stremiti 18.04.2014.

    dragi moj prijatelju, najljepši dio našeg facebooka su bile tvoje crtice iz svakodnevnog života. Nakon tebe nastat će pustoš jer svaka tvoja rečenica je bila srcu bliska, duši melem.

  • pucko1977 18.04.2014.

    Falit ce mi njegovo pisanje... Pocivaj u miru

  • BlackMarty 17.04.2014.

    ... počival u miru i velko mu fala za svako napisano slovo o voljenom gradu

Komentiraj...
Vidi sve komentare