To je to što me zanima!

UNESCO prijeti: Plitvice više neće biti zaštićena baština?

Plitvice su suočene sa dva problema, prekomjerno posjećivanje i prekomjerna gradnja, na što nas je sad upozorio i UNESCO, rekao je za RTL ravnatelj NP Plitvice
Vidi originalni članak

Masovni turizam toliko šteti našem najstarijem nacionalnom parku da je UNESCO zaprijetio da će Plitvička jezera skinuti s popisa zaštićene svjetske baštine.

- Plitvice su suočene sa nizom, zapravo, dva ključna problema, to je prekomjerno posjećivanje i prekomjerna gradnja, na što nas je sad upozorio i UNESCO na svojim službenim stranicama - rekao je za RTL Anđelko Novosel, ravnatelj NP Plitvice.

Plitvicama dnevno prođe oko 8000 turista, a u vrhuncu sezone taj broj penje se i na 15.000. Mnogi od njih ne pridržavaju se pravila. Za što bolji selfie idu tamo gdje ne bi smjeli, riskiraju život i uništavaju park. Samo devet čuvara osigurava cijeli park, a posjetitelji vole skrenuti sa staza, namočiti noge u vodu, hraniti ribe...

No, od svega najviše zabrinjava činjenica da odgovorni i nadležni već 18 godina ignoriraju akcijski plan koji im je nametnuo UNESCO kojim trebaju smanjiti broj posjetitelja i promjeniti način upravljanja parkom. 

- To je zapravo i cilj budućeg akcijskog plana upravljanja posjetiteljima koji nam je UNESCO nametnuo još '98. Još ga uvijek nema. Nije bilo volje ja bih rekao, da se taj plan napravi, jer definitivno taj plan znači jedan zaokret u upravljanju posjetiteljima u NP - rekao je Novosel.

Problem je i izgradnja apartmana u okolici NP Plitvice koji se igrađuju bez plana i protivno primjedbama koje je uprava Parka uputila lokalnim vlastima. 

Idi na 24sata

Komentari 46

  • 13.07.2016.

    Pitajte upravu NP koje im ribe žive u jezerima...toliko o zaštiti prirode.

  • Priska Bresci 12.07.2016.

    Niko nece Hrvate opametiti ni UNESCO ni EU ne to je prevelika pohlepa za novac korupcija plitvice hotel u njemu smrdi u sobama ,na moru plaze pune čikova i o ostalog otpada barem prošle godine je bilo tako a najgore počeli su krast svakuda a kontrole nigdje .

  • kamila7 12.07.2016.

    dali taj UNESCO šalje kakve novce?

Komentiraj...
Vidi sve komentare