To je to što me zanima!

Upisi na fakultete: Na PMF-u i FER-u ostalo najviše mjesta

Od jeseni počinje raditi i Centar za savjetovanje i podršku studentima. Pružat će psihološko savjetovanje, podršku studentima s invaliditetom, ali i savjete o učenju
Vidi originalni članak

Od ulaska u EU upisi na fakultete vrlo su uspješni. Popunjenost je u ljetnom roku 92 posto jer se od 12.456 upisnih mjesta upisalo 11.814 studenata na preddiplomskim, integriranim i stručnim studijima. Najviše je slobodnih mjesta na nastavničkim smjerovima PMF-a.

- Ta su zanimanja deficitarna, a studiji vrlo zahtjevni te će Sveučilište od iduće godine uvesti posebne subvencije i za studente koji skupe 30 ECTS bodova pa će im se participacija prepoloviti - kaže prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak. Ostalo je 101 mjesto na FER-u te još 73 mjesta na Fakultetu informatike i organizacije u Varaždinu jer se tražila položena viša razina matematike, a na FER-u i suma ocjena mature iz matematike i fizike koji mora biti sedam ili više. Na Grafičkom fakultetu ima još 39, a na Tekstilno-tehnološkom 24 mjesta.

Na Pravu je slobodno 50 mjesta za izvanredne studente. Novi studij baletne pedagogije i suvremenog plesa na jesen upisuje 30 studenata. Slobodno je i 30 mjesta na Muzičkoj akademiji. Na diplomskim studijima osigurano je ukupno 8944 mjesta, a studenti prve godine oslobođeni su plaćanja participacije u troškovima studija. Od jeseni počinje raditi i dugoočekivani Centar za savjetovanje i podršku studentima u zgradi Sveučilišta na Trgu maršala Tita. Ondje će se pružati psihološko savjetovanje, podrška studentima s invaliditetom, ali i pružanje savjeta o razvoju vještina učenja i komunikacije, razvoju karijere te rješavanja financijskih problema.

Trenutačno ima tri zaposlenika, a još će se dvoje zaposliti u iduće dvije godine. Ugovor o financiranju od dva milijuna kuna potpisat će se u kolovozu.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ansevar 24.07.2013.

    Neće tatini sinovi na FER i PMF, tamo ljudi treba učiti i kad završiš onda nešto i znaš, a tko će te onda uzeti?Bolje kad završiš neki menađment, lijepo tata plati,diploma osigurana, a onda te zaposli u nekoj banci, osiguranju, obučeš skupo odijelce, nabaciš na rame torbicu sa laptopom i blefiraš cijeli život za dobru plaću. Čovječe, inženjeri rade, stvaraju, prenose stečeno znanje, ma tko bi se tako mučio cijeli život?

  • prepametna 23.07.2013.

    bitno da se upisuje...to što kvota upisa,nema nikakve veze sa tržišnom potražnjom je nebitno.jer bolje da za 5 godina se poveća brojka nezaposlenosti nego odmah, kao privid da država nešto radi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare