To je to što me zanima!

Ursula Von der Leyen: Rusija koristi zalihe hrane kao oružje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kremlj tvrdi da je zapad odgovoran za globalnu krizu hrane tako što je uveo najteže sankcije Rusiji u modernoj povijesti zbog rata u Ukrajini
Vidi originalni članak

Rusija koristi zalihe hrane kao oružje što ima globalne posljedice te se ponaša jednako kao i u energetskom sektoru, rekla je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Govoreći na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj, rekla je da je "globalna suradnja protuteža ruskoj ucjeni".

"U Ukrajini koju je okupirala Rusija, vojska oduzima zalihe žita i strojeve. A ruski ratni brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i sjemenki suncokreta", dodala je von der Leyen.

EU je obećala da će otvoriti "kanale solidarnosti" s Ukrajinom - alternativne logističke rute da pomogne zemlji u izvozu žitarica.

Ministri poljoprivrede iz zemalja EU-a sustaju se u utorak u Bruxellesu kako bi raspravili o tom pitanju.

NISU OPTEREĆENI ROKOVIMA Ruski ministar obrane: Mi smo namjerno usporili ofenzivu kako bi se civili mogli evakuirati

Ruska invazija Ukrajine i pokušaj zapada da kazni Moskvu izolacijom uzrokovali su rast cijena žitarica, jestivog ulja, gnojiva i energije.

Kremlj je rekao u ponedjeljak da je zapad odgovoran za globalnu krizu hrane tako što je uveo najteže sankcije Rusiji u modernoj povijesti zbog rata u Ukrajini.

Rusija blokira izvoz 20 tona žitarica iz Ukrajine, prvenstveno u Sjevernu Afriku i Aziju, objavila je njemačka vlada.

Von der Leyen je nazvala rusko bombardiranje skladišta žita i blokadu poljoprivrednog izvoza "sramotnim postupcima" zbog kojih su cijene pšenice drastično narasle.

NA SASTANKU S AZIJSKIM SAVEZNICIMA Biden: Rat u Ukrajini donio nam je mračno doba naše povijesti

"Rusija sada gomila svoj izvoz hrane kao način ucjene - zadržava zalihe kako bi podigla globalne cijene ili trguje pšenicom u zamjenu za političku podršku", rekla je von der Leyen. "Koristi glad i žito za postizanje moći."

Von der Leyen je u svom govoru također predložila korištenje ruske imovine da se financira obnova Ukrajine nakon rata.

"Trebamo učiniti sve što je u našoj moći, uključujući, ako je moguće, i rusku imovinu koju smo zamrznuli", rekla je von der Leyen, govoreći o sankcijama Europske unije prema ruskim pojedincima i tvrtkama.

U 2022. GODINI Magazin Time uvrstio Zelenskog na listu 100 najutjecajnijih ljudi. Na popisu je i Vladimir Putin

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Samounaletu1 07.06.2022.

    A vi iz EU koristite sankcije.🤷‍♂️

  • Usora1 25.05.2022.

    a sto bi guska drugo i iznozgala, furali sankcije pa im se o glavu obile. izolirali financijski ruse pa im rublja nikad jaca. E sad tek dolazi problem, koliko si guska medju gusanima pokasno kuzite da nema purice nedjeljom ni konfleksa za dorucsk, a o pomfritu mozes samo mastati….stecom ima m‘donalds umjetno meso pa se mozemo i dalje zavaravati….

  • 24.05.2022.

    Mene bi bila sramota tako nesto izjaviti. Sramota je da predstavljas neku organizaciju koja nije sposobna biti neovisna o hrani neke trece strane. Unistili ste sve sto ste mogli jer niste sposobni, zato placate druge ludjake koji vas drze sad za jaja

Komentiraj...
Vidi sve komentare