To je to što me zanima!

USKOK digao optužnicu protiv R. Pešutića i još četvero ljudi

Optuženi su zbog primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti i poticanja istog, a sve vezano za donošenje presuda i odgode izdržavanja zatvorskih kazni
Vidi originalni članak

Protiv splitskog suca Roberta Pešutića, njegova kolege s istoga Općinskoga suda u Splitu suca Ante Unkovića te Nade Karin, Gabrijele Soldo i Gordana Bičaka USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podnio optužnicu. Optuženi su zbog primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja u primanju mita i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, a sve vezano za donošenje presuda i odgode odlazaka na izdržavanje zatvorske kazne. U optužnici je predloženo i oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optuženih, a riječ je o ukupno oko 15 tisuća eura. Od petero optuženih samo je sudac Pešutić bio u istražnom zatvoru u Rijeci iz kojega je izašao lani u prosincu nakon što je Županijski sud prihvatio u zamjenu za zatvor jamstvo od milijun kuna u nekretninama njegove obitelji. U zatvoru je bio gotovo dva mjeseca, od 12. listopada kada je dan nakon uhićenja u Splitu doveden u Rijeku koja je delegirana za pokretanje i vođenje kaznenog postupka na prijedlog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Optužnicom se sudac Pešutić tereti da je potkraj 2010. godine u Splitu trećeokrivljenici N. Karin ponudio da će za tri tisuće eura osigurati da sudac Unković donese oslobađajuću presudu za jednog okrivljenika pa mu je ona u dva navrata predala po 1500 eura koje je on potom predao Unkoviću koji je za primljeni novac donio oslobađajuću presudu. Tri godine ranije, 2007., Pešutić i četvrtooptužena G. Soldo su, nakon što je protiv jedne osobe pokrenut kazneni postupak, od te osobe zatražili 10 tisuća eura što je bilo osiguranje da sudac Pešutić u njegovu slučaju donese povoljnu presudu, odnosno da se, ako pravomoćna presuda ne bude povoljna, obnovi postupak ili odgodi izvršenje zatvorske kazne. U dva navrata preko G. Soldo novac je stigao do suca koji je "sredio" da se do donošenja odluke o obnovi postupka odgodi odlazak u zatvor po pravomoćnoj presudi.

Pešutića se tereti i da je od kraja 2008. do 27. svibnja 2011. na traženje petookrivljenika Gordana Bičaka, koji je bio pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, odugovlačio s radom na predmetu i pozitivno rješavao njegove zahtjeve za zadržavanje izvršenja kazne pa je Bičaku omogućeno da, unatoč pravomoćnoj presudi, do danas ne ode u zatvor.

Također se prvookrivljenik Robert Pešutić tereti da je, 2009. godine, od supruge jednog okrivljenika u čak tri navrata zatražio i primio novac kao nagradu za izricanje povoljne presude. Žena je, da bi spasila muža od zatvora, sucu predala 500 dolara, dvije tisuće kuna, a potom mu je, kad je treći put za istu uslugu zatražio novac, predala sve što je imala kod sebe – tisuću kuna i sto dolara. Nakon toga muža joj je sudac Pešutić uvjetno osudio.

Usto, u optužnici se Pešutić tereti i da je 2010., u Splitu, od jedne osobe, kao nagradu za donesenu presudu, dobio na dar ručni sat vrijedan oko tri tisuće kuna.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Prva Proleterska_1 10.01.2012.

    Dala sve što je imala kod sebe?

  • PMF 087 10.01.2012.

    Nažalost, ne postoji više niti jedna čelija društva gdje se radilo pošteno i tu je teško nešto primijeniti. Čini se kao da nam je to u krvi.

  • Car Mrgud 10.01.2012.

    A počeli smo konačno i po "sucima"...Udri samo.Još da je pročešljat tzv."ustavni sud"...Čega bi se tu svega našlo...!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare