To je to što me zanima!

Istražitelji Uskoka su iz vile Ive Sanadera iznijeli i računalo

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Bivši premijer je razočaran jer nije očekivao da će raspisati tjeralicu za njim. Policija i USKOK u petak ujutro došli su pretražiti njegov dom u zagrebačkoj Kozarčevoj
Vidi originalni članak

Ivo Sanader stiže u Hrvatsku popodne ili rano predvečer, otkrio je njegov bliski prijatelj Jerko Rošin (HDZ) koji se s njim čuo telefonom u četvrtak kasno navečer. Poslovni.hr doznaje kako bi to trebalo biti oko 16 sati. Sanaderov odvjetnik Željko Gulišija navodno je krenuo u slovenske Brežice gdje će se sastati s bivšim premijerom te će zajedno krenuti u Hrvatsku. Granicu je prešao oko 15.40 sati u crnom VW Touaregu, a još je netko bio s njim u autu.

Rošin kaže da je on Sanaderu savjetovao da prekine sve poslove i da se vrati, no sebi ne prepisuje zasluge za Sanaderovu odluku da se vrati se u Hrvatsku, gdje je za njim raspisana međunarodna tjeralica. Rošin je otkrio da je bivši premijer angažirao splitskog odvjetnika Željka Gulišiju koji će biti s njim dok bude prelazio granični prijelaz. Naime, Sanadera će tada uhititi. Rošin ne zna točno gdje se bivši premijer trenutno nalazi, jer ga kaže, to nije pitao.

- Rekao mi je da se vraća, da prekida putovanje odnosno sastanak zbog kojeg je otišao. Bio je razočaran, ali staložen. Nije očekivao da bi se ovo moglo dogoditi. Vraća se jer želi dokazati da ne bježi od zakona - izjavio je Rošin. Upitan vjeruje li da je Sanader zloupotrijebio položaj i ovlasti, njegov bliski prijatelj odgovara:

- Kako to mogu vjerovat? Vjerujem da on dolazi zato da dokaže svoje poštenje. Iznenadit ću se ako bude drugačije, ali ja vjerujem da je razlog zašto se vraća, da pred hrvatskim pravosuđem, u okviru zakona na kojima je on sam radio, dokaže da sve za što ga se sumnjiči nije točno - kaže Rošin. Dodao je kako ne zna gdje je Sanader bio, no da nije nigdje letio već da je putovao automobilom. Ponovio je da je Sanader uvjeren da se radi o političkom progonu, a kao prijatelju mu vjeruje da je čist.

Pretraživali Sanaderovu kuću

Policija i USKOK u petak nešto prije 7.30 sati došli su pretražiti dom Ive Sanadera u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici, javlja Dnevnik.hr. Na vratima ih je dočekala supruga odbjeglog bivšeg premijera, Mirjana Sanader, piše Večernji list. Za odbjeglim premijerom policija je jučer raspisala tjeralicu na osnovu USKOK-ovog zahtjeva i odluke suca da ga pritvori na mjesec dana. Kako je pobjegao iz zemlje, izdana je i međunarodna tjeralica, objavljena na stranicama Interpola. Sanadera terete za udruživanje u zločinačku organizaciju i zlouporabu pložaja i ovlasti.

I po Sloveniji i Austriji ga traži policija

Glasnogovornica slovenske policije Vesna Drole rekla je kako tamošnje snage također traže Sanadera, na osnovi međunarodne tjeralice. Nije htjela govoriti o tome da li je Sanader u Sloveniji. 

MUP je slovensku policiju o potjeri za Sanaderom obavijestio u petak ujutro, potvrdili su nam u MUP-u Slovenije. 

- Pokrenuli smo potjeru za Ivom Sanaderom, u tijeku je potražna akcija. Još ga nismo uhvatili - kažu u slovenskoj policiji. Neslužbeno, policija ima više adresa za koje se sumnja da bi se na njima Sanader mogao skrivati. No zasad potjera za Sanaderom nije dala rezultata.

Da ga tamo uhite, izveli bi ga pred istražnog suca koji bi odlučio o njegovu izručenju Hrvatskoj. Slovenija i Hrvatska potpisale su sporazum o izručenju.

Glasnogovornik austrijske policije Alexander Marakovits rekao je u petak kako austrijske vlasti nemaju informacije o tome da se Sanader krije u njihovoj zemlji. Dodao je da je tjeralica za bivšim premijerom važeća i kod njih, prenosi APA.

Ipak nema austrijsko državljanstvo?

Iz austrijskog veleposlanstva u Zagrebu za Tportal su opovrgnuli nagađanja da Sanader ima austrijsko državljanstvo. Tportal piše da Sanader ima samo diplomatsku putnu ispravu Republike Hrvatske, a ne austrijsku putovnicu kako su neki tvrdili.

Zubović: Želio bih da se vrati, da prestane nagađanje

Mario Zubović (HDZ) nije se čuo s bivšim premijerom i prijateljm Ivom Sanaderom, a nada se da će se vratiti u Hrvatsku.

- Htio bih da se vrati da prestane ovo nagađanje. Želio bih da se vrati - kazao je.

>>> Uskoro više...

Idi na 24sata

Komentari 139

  • apocalypsedude 12.12.2010.

    sve mi je jasno, al' koji ce im kurac monitor.

  • General Price 12.12.2010.

    Pustite vi Sanadera i dođite igrati erepublik,igra je dobra simulacija RL-a samo za razliku od svađa i prepirki ovdje smo svi dobra ekipai borimo se za istu stvar a to je bolja Hrvatska u igrici,Igrica je besplatna a možeš se i ti regat klikom na ovaj link http://www.erepublik.com/en/referrer/General+Price imamo problem jer smo pod napadom Srbije koja je napala nas i is nase saveznike u igrici Bosance.Stoga bih molio da se regate na igricu iz razloga sto Bosna samo što je nema na karti a mi imamo samo 7 tisuća igrača dok Srbi ,Mađari i Slovenci zajedno oko 25 tisuća ( oni su u savezu) osim borbe za svoju hrvatsku možeš pisat novine,biti predsjednik republike,biti ministar , ambasador,ekonomist, biznismen i još puno drugih stvari dođi i pomozi nam

  • sunce_malo 12.12.2010.

    Oprostite unaprijed na spamu :( ali eHrvatska treba tvoju pomoć! Ako se želite maknut od politike i glu*osti poput sanadera i ostalih korumpiranih političara, dođite igrati najpopularniju onlajn strategiju eRepublik. Virtualni svijet baziran na realnom životu, potpuno je besplatna a registrirati se možete na sljedećem linku: http://tinyurl.com/REGISTRIRAJ-SE Vjerovali ili ne eHrvatska država je 10 najmnogoljudnija zemlja svijeta sa oko 7500 stanovnika. Od trenutnih zbivanja mogu izdvojiti grčevitu borbu za odbranu eBosne i Hercegovine koja je naš saveznik a koju je napala eSrbija zbog vrijednih resursa. POMOZI I TI eHRVATSKA TE ČEKA :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare