To je to što me zanima!

Uspon balkanskog bossa: Tko je Joca Amsterdam?

Najopasnijeg živućeg Srbina i mediji su povezivali s teškim kažnjivim djelima po više zemalja Europe. Dovodi se u vezu i s ubojstvima više policajaca
Vidi originalni članak

Uspon "najopasnijeg živog Srbina" Sretena Jocića (46), kako su ga nazivali srbijanski mediji, od sitnog kriminalca do najvećeg jugogangstera počeo je početkom 90-ih kada je počelo njegovo djelovanje za Udbu, piše Vreme. Do tada je bio sitan kriminalac koji je brzo napredovao do plaćenog ubojice. Uskoro je došao na glas kao značajni igrač na zapadnoeuropskom tržištu heroina i kokaina. Joca je navodno direktno surađivao s narkokartelima iz Južne Amerike, a uz njegovo ime vezuju se i brojna ubojstva, čak i nekoliko policajaca, koja nikada nisu dokazana. Legenda o njemu počinje pričom da potječe iz obitelji, koja podržava monarhiju, pa je 1984. godine pobjegao iz rodne Velike Krsne u Amsterdam da se skloni od komunista. I odmah je dobio nadimak - Joca Amsterdam. Djelujući u Amsterdamu, Jocić završava u pritvoru odakle ubrzo bježi u Bugarsku, nov i perspektivan centar trgovine drogom. Tamo je živio i radio pod lažnim identitetom, kao Marko Milosavljević. Otamo je pokrenuo akciju likvidacije nizozemskog tužitelja Koosa Plooija. U Bugarskoj je djelovao pod okriljem srpske Službe državne sigurnosti te su ga povezivali s Jovicom Stanišićem, bivšim šefom te službe. Prema navodima medija, Jocu su u Bugarskoj 2002. godine otkucali pokojni Dušan Spasojević i prvooptuženi za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, Milorad Ulemek-Legija, a sve kako bi preuzeli njegov kanal za kokainske kartele. Nakon uhićenja u Sofiji, Joca je deportiran u Nizozemsku. Prije godinu i pol pojavila se priča da je Jocić svojedobno angažirao Roberta Matanića i Ivana Možea da likvidiraju bugarskog narkobossa Baju Milu, jer ga je, navodno, bugarski kolega trebao spasiti od izručenja Nizozemskoj, što Bugarin nije učinio, iako je za to uzeo tri milijuna dolara. Jocić je navodno i Bugarskoj nudio da joj otplati dio međunarodnog duga ukoliko ga pusti na slobodu.
Prema pričama koje su uslijedile, Joca se vrlo brzo sjetio tko bi mogao biti taj koji ga je otkucao Bugarima. I iz nizozemskog je zatvora bio dovoljno utjecajan da ucijeni Legijinu glavu. Milorad Ulemek našao se u nezavidnoj situaciji. On je od 2003. gdoine u bijegu te ovisi o svojim jatacima koji su mogli birati ili da se zamjere sve moćnijem Joci ili ili da otkucaju Legiju koji je bio sve slabiji i siromašniji. Milorad Ulemek Legija predao se vlastima u svibnju 2004. godine.
Jocu su prozivali mnogi europski medjii koji su ga dovodili u vezu s teškim kaznenim djelima u Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Austriji, Grčkoj, Kanadi, Tajlandu, Južnoafričkoj Republici i tako dalje. Joca je, smatra se, znao i jako puno o likvidacijama tijekom devedesetih u Srbiji.

PROČITAJTE VIŠE O JOCI AMSTERDAMU (PRESS)
PROČITAJTE VIŠE O JOCI AMSTERDAMU (VREME)

Idi na 24sata

Komentari 30

  • crespo1607 31.10.2008.

    nix,jel nije cudno da je ubijen navodno prije optuznice za hag?????????ako se radovan mogao skrivati kao dabic godinama zasto ne i arkan???

  • todor 31.10.2008.

    joca-četnik

  • cedo 31.10.2008.

    brener komentar ti je glup do bola prvo ovaj te ne pita koje si nacije i sta si i ko si nego eleminise bez obzira ko si ,ako svi to znaju sta je i ko je sto neko napisa eutanizirati ga kao zivotinju jer ne zasluzuje zivot

Komentiraj...
Vidi sve komentare