To je to što me zanima!

Ustavni sud dobio je prvu ženu za svoju predsjednicu

Jasna Omejec je izabrana za novu predsjednicu Ustavnog suda. Nakon tri muškarca, prva je žena na toj dužnosti. U Ustavnom sudu je od 1999. god
Vidi originalni članak

Jasna Omejec izabrana je u četvrtak za novu predsjednicu Ustavnog suda. Na njezin prijedlog za zamjenika je izabran Aldo Radolović. Jasna Omejec je četvrta predsjednica Ustavnog suda i prva žena na toj dužnosti. Prije nje na čelu suda su bili Jadranko Crnić, Smiljko Sokol i Petar Klarić. U Ustavni sud prvi put je imenovana u prosincu 1999., a na drugi osmogodišnji mandat izabrana je u prosincu prošle godine. Bila je dopredsjednica suda te u dva navrata zamjenica predsjednika suda. Za nju je u četvrtak glasalo 11 od 13 sudaca, a dva su bila suzdržana.
- Ustavno sudovanje potrebno je postaviti na nove normativne temelje, a zapaženiji pomaci neće se postići bez novog ustavnog zakona o Ustavnom sudu - kazala je Jasna Omejec, nova predsjednica Ustavnog suda, u svom prvom obraćanju novinarima. Ustvrdila je da je sadašnji ustavni zakon prevladan te da bi novi bilo dobro donijeti do ljeta sljedeće godine. S organiziranjem širih stručnih rasprava trebalo bi se krenuti već od rujna ove godine. Najavljuje da će se tijekom četverogodišnjeg mandata zalagati za podizanje ugleda i autoriteta suda, kao temeljne institucije za zaštitu ljudskih prava, ali i za unapređenje materijalnog i protokolarnog položaja sudaca koji bi se, smatra, prema privilegijama trebali izjednačiti barem sa saborskim zastupnicima.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare