To je to što me zanima!

Ustavni sud donijet će odluku, a branitelji najavljuju prosvjede

Branitelji su najavili prosvjede u hrvatskim središtima u BiH. Ustavni sud raspravljat će na zatvorenoj sjednici je li ustavan način uspostave Doma naroda parlamenta
Vidi originalni članak

Ustavni sud Federacije BiH raspravljat će na zatvorenoj sjednici je li ustavan način uspostave Doma naroda parlamenta Federacije BiH te izbora predsjednika i dva dopredsjednika. Središnje izborno povjerenstvo poništilo je izbor Živka Budimira iz HSP-a za predsjednika, te Svetozara Pudarića iz SDP-a i Mirsada Kebu iz SDA za dopredsjednike Federacije, piše HRT. Visoki predstavnik Valentin Inzko odluku SIP-a suspendirao je zato što je jedino Ustavni sud FBiH ovlašten ocjenjivati ustavnost i zakonitost izbora entitetskih čelnika. 

Kosor i Josipović zabrinuti su zbog političke krize u BiH. Najavili su dodatne konzultacije o koracima koje će Hrvatska poduzeti.

Stanje u BiH dodatno se zakompliciralo nakon što je međunarodna zajednica poništila odluke državnih institucija i Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP). Hrvatske stranke prigovorile su zbog uspostave nove HDZ-ove vlade. 

Dva HDZ-a osvojila su na posljednjim izborima 90 posto glasova hrvatskih birača u BiH. Na ovim izborima, SDP BiH Zlatka Lagumdžije pobijedio u Bošnjaka, a Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika u Srba. SDP je odlučio uzeti Hrvatima dio vlasti u vladama Federacije BiH. U Domu naroda nedostajalo je čak 11 od 17 Hrvata. Budimir, međutim, nije ni dobio šest koliko mu treba po Ustavu, nego pet glasova, piše Večernji list. U utorak su izabrani novi ministri, a petorica hrvatskih ministara rekla su da neće predati ministarske funkcije nasljednicima. Novi ministri mogu čak promijeniti brave ako Hrvati ne predaju funkcije. 

Tamošnji mediji predviđaju kako će sud glasati s omjerom 4:1 protiv hrvatskih stranaka ili se proglasiti nenadležnim. Hrvatske stranke sazvat će hrvatski narodni sabor koji će osporiti odluke nelegalnih vlasti, a branitelji su najavili blokade granica te prosvjede u hrvatskim središtima u BiH.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • mirzaz 31.03.2011.

    Oni koji neznaju stanje oko ovoga je ovakvo: HDZ-e u BiH ako ne dođe na vlast onda nema pranja novca između HDZ-a iz RH i HDZ-a iz BiH, pozivamo uskok malo prekontroliraju financijske transakcije između ovih stranaka i između RH i BiH (tkzv. donacije koje godišnje iznose oko 700.000.000,00 EUR sedamsto milijuna EUR)

  • mirzaz 31.03.2011.

    od kada je SDP bošnjačka stranka, to znači da u BiH trebaju biti samo tri stranke bošnjačka (SDA), hrvatska (HDZ-jedan od dva) i srpska (SDS) a sve ostale ukinuti i netreba biti izbora u BiH po HDZ-u jer ako ove stranke moraju biti na vlasti šta će im izbori...

  • rosa110 30.03.2011.

    Dragan Čović – Jugosloven! Internetom kruži upisni list sa prve godine fakulteta Dragana Čovića, sadašnjeg predsjednika HDZ BiH i doktora tehničkih nauka. Na semestralnom listu u rubrici narodnost Dragan Čović je napisao ni manje, ni više nego da je – Jugosloven. Takav je sadašnji predsjednik HDZ BiH i veliki zaštitnik i zagovornik hrvatskih prava u Bosni i Hercegovini, a semestralni list potpisao vjekovnim „hrvatskim“ pismom – ćirilicom!? Semestralni list, za koji vjerujemo da je originalan, pokazuje svo licemjersto bh. političke elite. Kada slušate Dragana Čovića i njegove retoričke figure onda stičete dojam da se taj čovjek po rođenju „poslan sa neba“ da zaštiti Hrvate u Bosni i Hercegovini i omogući im puno poštivanje njihovih zagarantovanih ustavnih prava koja pripadaju konstitutivnim narodima. Nema problema, Dragan Čović je evoluirao od Jugoslovena do Hrvata i od ćirilice do latinice. Kako vjetar puše, a u Mostaru je inače često vjetrovito. Živjela Jugoslavija... (MOJportal) Objavljeno 2.12.2009 u 08:18... Svaka slicnost sa predsjednicom HDZ-ea Hrvatske Vlaisavljevickom je slucajna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare