To je to što me zanima!

Ustavni sud: Glavaš ne može biti nositelj na listi HDSSB-a

Očitovanje DIP-a ne osigurava zaštitu temeljnih vrednota hrvatske ustavne države i otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost, stajalište je Ustavnog suda RH
Vidi originalni članak

Ustavni sud očitovao se na odluku Državnog izbornog povjerenstva prema kojoj Branimir Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne i kandidat na listi na predstojećim parlamentarnim izborima. Prema Ustavnom sudu, tako nešto nije moguće što su objasnili u priopćenju objavljenom u subotu.

"Izborni postupci uvijek su najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu Republike Hrvatske. Riječ je o integriranom sustavu za zaštitu ljudskog dostojanstva u kojemu ključnu ulogu imaju demokracija i vladavina prava. Logika izbornog procesa mora biti istovjetna toj ustavnoj logici. Ona mora voditi sva nadležna tijela u pronalaženju puta do pojedinačnih rješenja u svakom konkretnom slučaju", stoji u očitovanju Suda, kojeg potpisuje predsjednica Jasna Omejec. Dodaju i kako se postavljanjem Glavaša na izborne liste utječe na birače.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je da nisu posebno iznenađeni mišljenjem Ustavnog suda te da su tako nešto mogli očekivati. Najavio je kako će HDSSB svoje daljnje poteze objaviti u nejdelju na sjednici Glavnog odbora. DIP zasad nije imao komentara na mišljenje Ustavnog suda, prenosi HTV.

S tim se složio i GONG koji je u petak podsjetio na apsurdnosti i nered u izbornom zakonodavstvu te zatražio da se sveobuhvatnom reformom izbornog zakonodavstva ukine pasivno biračko pravo, kao i pravo biti nositeljem liste, osobama osuđenima za najteža kaznena djela.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • udovac 14.11.2011.

    Da nebi bilo-ja sam dragovoljac dom.rata i reći ču nešto.Gos.Glavaš nb iježi iz Hr.i kaže javno da uzima BiH državljanstvom i odriće se zemlje koja nu je dala jako puno i dalje mu daje-penziju,a sada traže putovnicu i osobnu HR.Gos.Šišljagiću i Vi pravite sprdnju od ove države samo radi Vaše dobrobiti i fotelja.Kako Vas nije sramota ovih građana i ljudi.samo kod nas je to moguče.svim zatvorenicima treba ukinuti sva davanja ove države jer su i oni samo zatvorenici i ništa više od toga.

  • džag 13.11.2011.

    čovjek je rekao ja nisam hrvat ja sam bosanac pa neka se više ne vraća a to da se vlast koja će meni krojiti život bira u bosni i da možeš imati dvije države i biri biran u istu vlast to nema ni u banana državama

  • walterbranisarajevo 13.11.2011.

    . ..Dryyg Branimir Glavaš je poslao PISamce iz Mostara te ga Mi NDH-KKomunisti u potpunosti poštujemo. ..KPH(NDH). ..

Komentiraj...
Vidi sve komentare