To je to što me zanima!

Ustavni sud održao prvi radni sastanak o zakonu o pobačaju

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine podnijela je 1991. udruga "Hrvatski pokret za život i obitelj"
Vidi originalni članak

Ustavni suci u ponedjeljak su počeli rad na 25 godina starom zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona iz 1978. koji ženama daje pravo na pobačaj.

Tu je informaciju RTL-u potvrdio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

"Kao što sam i najavio nakon što sam postao predsjednik, Ustavni sud će u mom mandatu riješiti to pitanje. Danas smo počeli s prvim radnim sastankom na kojem smo imali jedan radni materijal, predreferat i vodili smo raspravu o tome," rekao je Šeparović, kojemu je mandat predsjednika Ustavnoga suda počeo u lipnju ove godine.

Bit će mišljenja medicinskih stručnjaka, stručnjaka za obiteljsko pravo, zatim ćemo konzultirati međunarodne dokumente, praksu europskih sudova, razne udruge, koje o tome imaju svoja mišljenja, sve ćemo to staviti na stol, sve argumente razmotriti i onda donijeti odluku, kazao je.   

 Smatra da je predmet tako dugo stajao na Sudu jer se radi o duboko svjetonazorskom pitanju.

 "To je jedno toliko duboko svjetonazorsko pitanje, koje je izazivalo podjele u hrvatskom društvu, da su dosadašnji predsjednici po mom mišljenju opravdano zaključili da nije bilo sazrelo vrijeme da se ta tema stavi na dnevni red jer bi takve rasprave produbile dodatno društveni sukob. Ustavni sud mora djelovati umirujuće. Mislim da je danas Hrvatska dovoljno zrela država, da su se promijenile okolnosti, i da je sad vrijeme da Ustavni sud donese takvu odluku", rekao je Šeparović.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine podnijela je 1991. udruga "Hrvatski pokret za život i obitelj". 

Kako doznaje RTL, nakon toga će prioritetne teme Ustavnog suda biti valutne klauzule i krediti u "švicarcima". 

 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • niwrad 11.10.2016.

    U ovoj cijeloj priči o pobačaju zanimljiv je paradoks tolerancije i progresije zagovornika pobačaja. Tako se često s njihove strane može čuti da je zabrana pobačaja "povratak u srednji vijek" te nešto tako nazadno da zaslužuje javnu osudu. U skladu s tim, ako netko slučajno pisne o zabrani pobačaja na njega se baca drvlje i kamenje. No, nepobitna je činjenica da se pobačajem namjerno i nasilno iz utrobe majke vadi dijete. Dijete se vadi se iz okruženja koje mu po samoj prirodi mora biti mjesto sigurnosti i zaštite. Čak i životinje nagonski poštuju tu biološku činjenicu i zaštititi će svoju mladunčad pod svaku cijenu. I sad pazite ovu inverziju: onaj pojedinac koji je za to da dijete ostane u okružju sigurnosti i zaštite i kasnije iskusi život čovjeka, on je zatucani mračnjak iz srednjeg vjeka, a onaj pojedinac koji zagovara da majka trga vlastito dijete iz utorbe on je napredan i tolerantan progresivac, koji još daje moralne prodike ovom prvom. Koji normalan čovjek može probaviti takvu inverziju stvarnosti?

  • kokaza10 11.10.2016.

    Svjetonazorsko pitanje ne smije donositi odluke o pravu žene na slobodan izbor! Samo se vi zaje.... sa nama, ukinut ćemo sex pa plačite onda !

  • SAINT 11.10.2016.

    http://hu-benedikt.hr/?p=45668

Komentiraj...
Vidi sve komentare