To je to što me zanima!

Ustavni sud: Zabrana rada nedjeljom odmah se ukida

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Odredbu o neradnoj nedjelji suci su jednoglasno proglasili protuustavnom. Prevelik broj iznimki doveo je trgovce u nejednak položaj, smatra Sud
Vidi originalni članak

Ustavni sud donio je odluku o ukidanju zabrane rada nedjeljom. Suci su jednoglasno odredbu neradnoj nedjelji proglasili protuustavnom jer se ograničavaju poduzetničke slobode, te jer su trgovci dovedeni u nejednak položaj zbog prevelikog broja iznimaka. Predsjednica suda Jasna Omejec kazala je kako će se ovom odlukom suda ponovno vratiti poremećena ravnoteža u gospodarstvo. Složili su se da dosadašnja zabrana rada nije nužna da bi se zaštitila prava radnika, te da se gospodarski ustroj mora zasnivati na tržišnoj slobodi. Ustavnu tužbu podnijeli su u siječnju veliki trgovački lanci, njih osam. Ovo je drugi put da je Ustavni sud poništio odluku o zabrani rada nedjeljom. Prvi put je to napravio u travnju 2004. kada je također istaknuo da se zabranom zadire u ustavom zajamčenu jednakost poduzetnika na tržištu.

NEDJELJA DRUGI NAJPOSJEĆENIJI DAN U TJEDNU
Bez obzira na odluku, ove nedjelje trgovine će raditi do 14 sati. Tako je odlučila uprava u dogovoru sa zakupcima prostora- rekli su iz zagrebačkog trgovačkog centra Avenue Mall. U King Crossu čekaju službenu odluku o zabrani zakona.
- Pričekat ćemo odluku, ali svi znamo da je vrijeme krize i da je bolje da se radi što više - rekla je Renata Vlašić iz Uprave centra. Iz Uprave Citc Centra su poručili kako će u idućih nekoliko dana razgovarati sa zakupcima o mogućnosti promjene radnog vremena. Naglasili su i kako je do donošenja sporne odluke nedjelja bila drugi dan po posjećenosti u tjednu.

ADLEŠIČ: POZDRAVLJAM ODLUKU SUDA
Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić komentirala je ukidanje zabrane riječima kako sa zadovoljstvom pozdravlja odluku Ustavnog suda. Ana Knežavić iz Samostalnog sindikata kaže da ju je odluka zatekla.
- Ovo je bilo brzo. U Njemačkoj je sud odlučio u korist radnika. Naš Ustavni sud očito radi po nekim drugim načelima - komentirala je Knežević.
- Ne čudi me uopće što je Ustavni sud donio takvu odluku. Vršio se snažan pritisak na vladu i trgovci su već pronalazili rupe u zakonu i to se moralo dogoditi, ali najviše je Vlada profitirala ovom odlukom., rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. Dodao je kako promet nije padao zbog neradne nedjelje, već sveopće krize.
Potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je kako se svaki zakon u Hrvatskoj mora poštovati, dok je na snazi, pa će se tako poštovati i ova odluka Ustavnog suda. Dodao je kako odluku još nije dobio, no nakon što je prouči vidjet će kako reagirati, te da želi smanjiti zloporabe ove odluke.

DUBROVAČKI TRGOVCI: ODLUKA SUDA ISPRAVNA
Turiste u Dubrovniku više neće dočekati natpisi na trgovinama 'Dobro došli u Hrvatsku-Zatvoreno'.
-  Ustavna odluka je ispravna i treba je poštovati. Radnik prema važećim propisima može prihvatiti ili ne rad nedjeljom. Ako želi raditi i to mu treba omogućiti i platiti - kaže trgovac Đivo Čurlica. Trgovci kažu da će sada ostvariti i bolje turističke rezultate što je posebno važno u vrijeme krize.

HBK: TREBA SE ZAPITATI TKO VLADA HRVATSKOM

I dalje ćemo se zalagati za slobodnu nedjelju, dostojanstvo i obitelj. Na žalost valja se zapitati tko upravlja Hrvatskom, oni koje su izabrali hrvatski građani ili inozemni trgovački lanci? - komentirao je glasnogovornik HBK, Zvonimir Ancić.

Idi na 24sata

Komentari 45

  • kapara 20.06.2009.

    Ustavni sud je donio jednoglasnu odluku za rad nedjeljom a nije donio odluku dali se radi i praznikom jer se zna da praznik i nedjelja nisu jedno te isto.Pa se pitamkako to komentiraju naši vlasnici trgovina koji i onako ne plačaju rad nedjeljom kao i praznikom ,baš me interesira šta reč na ovaj komentar.

  • starigrad 20.06.2009.

    Radila sam godinama u dućanu,u svakakvim uvjetima od -15,pa do +40,na Štefanje,Sisvete...dok su svi iz naselja bili sa svojim obiteljima kod kuće ja sam svoju ostavljala.Kada sam išla u trgovačku znala sam što to znači ali je tada trgovac bio gospon čovjek za razliku od danas kada je najobičniji komad namještaja i kada se kupac prema njemu ponaša kao prema zadnjem smeću.Sada radim u uredu tako da znam i jednu i drugu stranu kažem:platite ljudima pošteno njihov rad (na to ne mislim 30kn.koliko sam ja dobivala)pa će im onda i nedjelje lakše proći,vjerujte mi nebi se nitko bunio da za svaku odrađenu nedelju dobije barem po 100kn.Zato zaposlite 100-njak inspektora da kontroliraju te silne \"gazde\"pa me zanima koliko će onda dućana bitii otvoreno.A ne da se i u našim najvećim firmama dobiva plaća pola na ruke a pola u koverti.

  • kontraš 19.06.2009.

    @casio, mali ispravak! Nismo MI idioti, već oni bilmezi i niškoristi koje je netko izabrao da nas sve skup \"oprašuju u mozak\", odnosno zločinačka organizacija u široj javnosti poznata pod kodnim imenom HDZ! Ja ih nisam birao, a sigurno niti Ti! Izabralo ih je 10 % relativno ili aposlutno zatupljenih Hrvata, zahvaljujući izbornom inženjeringu iste te zločinačke organizacije. Da je cijela RH jedna izborna jedinica, mislim da bi rezultati izbora bili poprilično drukčiji (ni dijapora ih ne bi spasila). Iako ni oporba ne vrijedi niti 1/2 pi*zde mrzle vode, ali vrijedilo bi probati makar samo da malo \"svemogućem\" poliglotu, milom Ivi, skinemo osmijeh \"Kaj mi ko može?!\" sa prepotentne njuške! A ovak, dok je 1 glas u Lici \"težak\" kao 7 glasova u ZG, nažalost, \"Idemo dalje!\". Dragi Ličani,nemojte se uvrijediti, ali je to činjenica, matematički neoboriva, zahvaljujući obliku izbornih jedinica! Dakle, rekoh \"Idemo dalje!\". A kamo, to samo Bog zna, ako mu Ivo drukčije ne naredi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare