To je to što me zanima!

Ustavni sud zabranio da se Ivi Josipoviću sudi zbog klevete

Tomac i Jurčević su podnijeli tužbu jer je Josipović, komentirajući njihove izjave u kojima su ga optužili da je veleizdajnik, navodno rekao da su "luđaci" i "bolesnici"
Vidi originalni članak

Ustavni je sud zabranio pokretanje postupka protiv bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića kojega su, u vrijeme dok je bio na dužnosti, tužili za klevetu. 

Profesori Zdravko Tomac i Josip Jurčević su 14. listopada 2014. podnijeli privatnu tužbu protiv Josipovića jer je komentirajući njihove izjave, u kojima su ga optužili da je veleizdajnik, navodno rekao da su "luđaci" i "bolesnici". Ročište je trebalo biti održano u petak, 15. svibnja.

Ustavni sud se poziva na ustavnu odredbu prema kojoj predsjednik Republike ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak bez prethodnog odobrenja Ustavnog suda. Najviše pravosudno tijelo zaključilo je da je Općinski sud povrijedio Ustav kada je bez prethodnog odobrenja za vođenje kaznenog postupka odredio ročište po privatnoj tužbi protiv Josipovića.

U svojoj je odluci Ustavni sud utvrdio i pravna stajališta prema kojima se protiv predsjednika Republike ne može pokrenuti kazneni postupak bez prethodnog odobrenja Ustavnog suda, pa ni nakon što je osobi koja je obnašala tu dužnost prestao mandat, ako se tereti za navodno počinjenje kaznenog djela tijekom obnašanja dužnosti predsjednika Republike Hrvatske.

Osim toga, zaključuju i da odluka Ustavnog suda kojom nije odobreno pokretanje kaznenog postupka protiv predsjednika Republike za vrijeme trajanja mandata priječi nadležni sud da po toj istoj tužbi pokrene kazneni postupak nakon što predsjedniku istekne mandat.



Idi na 24sata

Komentari 60

  • tijarica 15.05.2015.

    dobro je meni moj dida brko govorija...

  • 15.05.2015.

    Program nove nepravednosti.

  • 15.05.2015.

    E nije istina, tako ne piše u Ustavu. U Ustavu RH stoji da su svi građani jednaki pred zakonom. Ustavni suci dajte ostavku, previše vas plaćamo za takve nebuloze.

Komentiraj...
Vidi sve komentare