To je to što me zanima!

Usuglasili prijedlog zemalja EU o uvođenju digitalnih zelenih potvrda za putovanje u Uniji

Potvrde bi trebale omogućiti lakše kretanje osobama koje su cijepljene, koje su se oporavile od covida-19 ili koje imaju negativan test na covid-19
Vidi originalni članak

Veleposlanici država članica EU-a u srijedu su dogovorili zajedničko stajalište o prijedlogu uredbe o uvođenju digitalne zelene potvrde, koja bi trebala omogućiti slobodno kretanje u vrijeme pandemije koronavirusa, objavilo je portugalsko predsjedništvo Vijeća EU-a.

Dogovoreno stajalište predstavlja mandat rotirajućem predsjedništvu za pregovore s Europskim parlamentom o konačnom tekstu te uredbe.

Prema dogovorenom stajalištu Vijeća EU-a, te potvrde ne mogu biti uvjet za korištenja prava na slobodno kretanje i one nisu putni dokument. Time se želi naglasiti načelo nediskriminacije prema osobama koje nisu cijepljene.

KAKVA ĆE BITI SEZONA Turizam s Covid putovnicama? 'Trebamo što prije krenuti s cijepljenjem turističkih radnika'

Potvrde bi trebale omogućiti lakše kretanje osobama koje su cijepljene, koje su se oporavile od covida-19 ili koje imaju negativan test na covid-19.

Zemlje članice morat će priznati cjepiva koja su odobrena u EU-u, a pojedine države članice mogu samostalno priznavati i druga cjepiva poput ruskog Sputnjika V ili kineskog Sinovaca.

Europski parlament, drugo zakonodavno tijelo u EU-u, trebao bi dogovoriti svoje stajalište tijekom ovoga mjeseca, nakon čega će moći započeti razgovore s Vijećem. Očekuje se da će uredba biti usvojena do kraja lipnja.

PRELAZAK GRANICE Hrvatska će podržati covid putovnice u EU samo ako ne budu obavezne za putnike?

Europska komisija je sredinom ožujka predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, tzv. covid-putovnice za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, što bi moglo spasiti ovogodišnju turističku sezonu.

Pandemija koronavirusa, koja traje već više od godinu dana, dovela je do najveće globalne ekonomske krize od Drugog svjetskog rata, a posebno su pogođene zemlje koje se u znatnijoj mjeri oslanjaju na turizam poput Hrvatske, Španjolske, Italije, Grčke.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • gonisee 15.04.2021.

    ma to je teorija zavjere 😏

  • Cingrija 15.04.2021.

    Oxo je ipak tek prvi korak!

  • verjandir 14.04.2021.

    I evo kak se gubi sloboda ,pravo glasa i sve kaj ide uz to .Di je sada nestala EU di bi trebali biti svi isti i ravnopravni jače sad stičćete ljude koji se ne žele cijepiti nego one kaj su namjerno širili SIDU.

Komentiraj...
Vidi sve komentare