To je to što me zanima!

Uvaženi i slobodni: Zbog čega su učitelji u Finskoj drugačiji?

U Finskoj je podučavanje iznimno priznata i cijenjena profesija, a poznato je kako finski učenici na ispitima Pisa već godinama postižu uvjerljivo najbolje rezultate
Vidi originalni članak

Škola Viikki u istočnom dijelu Helsinkija svojevrstan je laboratorij za studente učiteljskih fakulteta.

Student Ville Sallinen (22) u ovoj školi može u praksi isprobati teorije koje uči na fakultetu kojemu je dodijeljena upravo ova osnovna škola. U Finskoj je sistem sličan kao kod medicinskih sveučilišta - buduće liječnike tijekom studija treba slati u bolnice, a buduće učitelje u škole. 

I to je jedan od vjerojatno najznačajnijih faktora koji obrazovanje u Finskoj čini toliko efikasnim. 

- Ovo je jedan od načina na koji pokazujemo koliko poštujemo podučavanje. Važno je jednako kao o uvježbavanje liječnika - sumirao je ideju ravnatelj škole Viikki Kimo Koskinen. 

Priznata i cijenjena profesija

U Finskoj je podučavanje i prenošenje znanja iznimno priznata i cijenjena profesija, a nadaleko je poznato kako finski učenici na ispitima Pisa već godinama postižu najbolje rezultate. 

Učitelji su tamo uglavnom slobodni od vanjskih uvjeta, kao što su inspekcije, standardizirani testovi i kontrola od strane vlasti. Školske inspekcije ne postoje još od 1990. godine. 

- Nastavnici trebaju imati visoko kvalitetno obrazovanje kao bi dobro znali iskoristiti profesionalnu slobodu koja im je dana, kao i znati rješavati probleme na istraživački način - kaže Leena Krokfors, profesorica na učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Helsinkiju.  

Ideja je da sva djeca imaju kvalitetno obrazovanje

Finski eduktor na Harvardu Pasi Sahlberg puno je učinio kako bi metode finskog školstva popularizirao u svijetu. 'Finski san', kako ga je nazvao, bio je da sva djeca, neovisno o podrijetlu ili privatnim okolnostima, imaju dobru školu u svojoj zajednici - a ta je ideja ostala ista vodilja posljednjih 40 godina. 

Razvojem ove ideje došlo se do zaključka kako škole trebaju same razvijati vlastite kurikulume i planirati učeničke zadatke zbog čega sami učitelji moraju biti profesionalci. 

- Ako pogledamo unatrag kroz finsku povijest, učitelji su uvijek bili ljudi koji su u sela i zaseoke donosili civilizaciju - zaključuje Krokfors. 

Nove metode inspiriraju

Studenti u školi rade cijeli dan u multidisciplinarnim radionicama s učenicima od 13 do 19 godina. S učenicima raspravljaju i traže od njih da kritički razmišljaju o metodama učenja u školi. 

- Želim učiniti razliku. Postoje brojne nove metode podučavanja i razne ideje. To je odlično jer možemo isprobavati različite stvari i to je ono što me inspirira - kaže jedna od studentica, 24-godišnja Maria Hyväri. 

Izvor: Guardian

Idi na 24sata

Komentari 11

  • crazy mind 19.06.2015.

    nase skolsvo je samo odraz stanja u nasem drustvu

  • Sto jedan sa crtom 19.06.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Ovo vam je treća lakša opomena u posljednjih tjedan dana te smo zbog toga blokirali vaš korisnički račun na rok od 24 sata. Bit će vam ponovno dostupan za 24 sata.

  • Sto jedan sa crtom 19.06.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare