To je to što me zanima!

Uvjetno za 'sir i vrhnje', ali ide u zatvor za otmicu

Afera 'sir i vrhnje': Zbog korupcije povezane sa Zagrebačkim cestama osudili su troje ljudi. Luka Sabljić je osuđen i zbog otmice iz 2002. godine
Vidi originalni članak

Zagrebački Županijski sud osudio je u utorak na uvjetne kazne Nadu Hećimović, Borisa Videca i Luku Sabljića za korupciju i podmićivanje u 'aferi sir i vrhnje'. Afera je dobila naziv zbog toga što je kooperant Zagrebačkih cesta platio sir i vrhnje koje je 2005. stranka Nenada Ivankovića dijelila na lokalnim izborima.
Hećimović je tada vodila odjel nabave Zagrebačkih cesta, a od Videca je tražila da njegov Inter-ing plati sir i vrhnje. To mu je uvjetovala nastavkom suradnje sa Zagrebačkim cestama. Videc je platio 35.238 kuna, a nekoliko dana kasnije prefakturirao račune Zagrebačkim cestama i od njih naplatio 57.484 kune. Tako je zaradio 23 tisuće kuna. Oni su nepravomoćno osuđeni na uvjetnu kaznu od godinu i pol dana zatvora. No, robijati neće ako u sljedeće tri godine ne ponove kazneno djelo. Luka Sabljić, umirovljeni direktor Niskogradnje, je osim što je bio upleten u aferu sa sirom, optužen i za nuđenje mita bivšem direktoru Zagrebačkih cesta, Igoru Rađenoviću. Njemu je ponudio mobitel i bocu pića kako bi požurio s plaćanjem računa za obavljene poslove 2007. i 2008. Sudac Željko Horvatović, zbog toga ga je osudio na pet mjeseci zatvora. U zatvor neće ako u sljedeće dvije godine ne ponovi kazneno djelo.
- Indikativno je da upravo odgovorne osobe u društvenim firmama izlaze u susret političarima uz kršenje zakona. To je rak rana hrvatskog društva jer su očito politički ciljevi iznad svega - kazao je obrazlažući presudu sudac Horvatović. Igor Rađenović je pretučen dva mjeseca nakon što je USKOK počeo istraživati poslovanje Zagrebačkih cesta u travnju 2008.

SABLJIĆU ZATVOR ZA OTMICU
Sabljić je na istom sudu u utorak nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog otmice iz 2002. godine. Tada je sa sinovima Robertom i Miroslavom oteo Josipa Petrovića. Oteli su ga kod tržnice Špansko i prevezli u prostorije Niskogradnje u Sesvetskoj Sopnici. Tamo su ga nogama, pištoljem i šipkama tukli i prijetili mu da će ga baciti u Savu. Tražili su da im na ime duga isplati 100.000 njemačkih maraka koje je trebao dovesti njegov prijatelj. Pustili su ga tek sutradan u 4.30 sati, nakon što su ga oprali od krvi.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare