To je to što me zanima!

Uvodi reda: Jedan zakon o beneficiranom radnom stažu

Čak sedam zakona trenutačno određuje koja sve zanimanja u Hrvatskoj imaju pravo na beneficirani radni staž. Vlada sve te zakone namjerava konačno ujediniti
Vidi originalni članak

Čak sedam zakona trenutačno određuje koja sve zanimanja u Hrvatskoj imaju pravo na beneficirani radni staž. Vlada sve te zakone namjerava konačno ujediniti u jedan, najavljuje ministar rada Mirando Mrsić. U tu će svrhu stručne radne skupine urediti sadašnji popis od 84 zanimanja, među kojima su neka i zastarjela. 

Novi će zakon uvesti dodatak na plaću, koji će dobiti oni koji su se kratko bavili beneficiranim poslom, a oni koji su na takvom mjestu proveli cijeli radni vijek, imat će pravo na profesionalnu mirovinu. Beneficirani radni staž se, inače, dodjeljuje ljudima koji rade u otežanim uvjetima, poput strojovođa ili baletana. Takvih je radnika danas ukupno 82.000, od čega ih je 37.000 zaposleno u realnom sektoru. 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • SAINT 17.11.2014.

    Dobro je oteka , vidi se da se nekvalitetno hrani, moga bi ga Zoki ili njegova žena opomenit zbog toga.

  • deda62 17.11.2014.

    glavno da vi političari imate benificirani radni staž za svoj nerad.

  • Caffe-bar Gemini 17.11.2014.

    Beneficirani staž treba ukinuti, povećati plaću umjesto beneficije. Svi za starosnu mirovinu moraju ispuniti iste uvjete, a naknadu umjesto beneficije neka troše na prijevremeno umirovljenje i životno osiguranje. Kada netko prestane obavljati dotadašnje poslove, iza njega ne smije ostati materijalnih potraživanja za prethodno obavljene poslove, niti smiju imati dodatne troškove, koji ne bi vrijedili i za sve druge građane. Isto tako ne bi smjelo biti repova dodatnih troškova za povlaštena prava državnih dužnosnika. Treba ih za njihov rad pravično jednokratno obeštetiti, a gdje će oni ulagati taj novac, građanima nije bitno. Bilo da će ga trošiti promptno, ili će ga štedjeti za budućnost ili starost, za građane nije bitno. Bitno je da se ne kumuliraju trajne obveze za pokrivanje olako danih beneficija. Na taj način Vlade snose direktne posljedice svojih odluka, a ne da iste odlažu na rješavanje budućim generacijama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare