To je to što me zanima!

Uzalud ih crtaju: 'Glavne' s fotorobota još nisu ulovili

Policija tvrdi da im fotoroboti pomažu. Kažu da se javnosti samo čini kako su svi crteži slični ili isti. Problem je što su u medijima stare slike, tvrde
Vidi originalni članak

Mnogi prebijeni, (umalo) ubijeni, nasmrt pretučeni, žrtve su nepoznatih kriminalaca. Često nakon toga policija objavi fotorobot počinitelja. No rezultata, kao u slučaju Luke Bonačića, Ive Pukanića, Luke Ritza ili Tripe Penovića - nema. I dok građani nerijetko govore kako su im svi ti fotoroboti isti te ih često podsjećaju na njihove susjede, pa i na javne osobe, struka tvrdi suprotno.
- Fotoroboti nam koriste, koliko god ljudi mislili da im oni, kad uhitimo počinitelja, uopće ne sliče. Fotografije u medijima često su stare, pa je i to jedan od razloga da uhićeni nije sličan fotorobotu, jer se naprosto u međuvremenu promijenio - pojašnjavaju nam krim-policajci. Kažu i da je za policijskog crtača bitno da je ujedno i dobar psiholog. Nerijetko žrtve nisu ni svjesne koliko podataka je njihov mozak pohranio, a samo dobar ispitivač to može od njih izvući. Što je fotorobot bolji, to policija dobiva manje poziva građana, jer ih ne asociraju na svakog prolaznika.

RAŠETA UHIĆEN ZAHVALJUJUĆI FOTOROBOTU?
Iz pošte u Splitu 15. ožujka pljačkaši su odnijeli 15 milijuna kuna. Sedmero Hrvata policija je uhitila za manje od dva mjeseca. Od njih su dobili opis i objavili fotorobote dvojice pljačkaša iz Srbije. Ubrzo su ih identificirali. Strahinju Rašetu su uhitili.

15.3.2006. PALICOM PREBILI TRENERA HAJDUKA

Splitskoj policiji nije pomogao Bonačićev opis napadača. Ni nakon više od dvije godine nitko nije prepoznao lice s fotorobota. Bivšeg trenera Hajduka dvojica su dočekala u haustoru ispred njegovog stana.


1.6.2008. HULIGAN PRETUKAO MATURANTA LUKU RITZA

Više od mjesec dana prošlo je otkako je nepoznati mladić pretukao maturanta. Luka je nakon 12 dana preminuo. Iako je najvjerojatnije riječ o kvartovskom huliganu, policiji nitko nije dojavio identitet.

9.4.2008. USRED NOĆI POKUŠAO UBITI IVU PUKANIĆA
Možda nitko do sada, poput suvlasnika Nacionala, policiji nije dao tako detaljan opis napadača. Ivo Pukanić upamtio je crte lice, u noći vidio i boju očiju manijaka s pištoljem. Još ga nisu prepoznali.

30.6.2008. U MAKSIMIRU IZREŠETAO PENAVIĆA
Četiri dana nakon ubojstva pulskog biznismena s dosjeom iznuđivača policija je objavila fotorobot njegovog ubojice. Penovića je izrešetao s pet metaka pred nekoliko svjedoka koji su ga vidjeli dok je bježao.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare