To je to što me zanima!

Vade brodove koje je proteklog vikenda potopila orkanska bura

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Orkanska bura koja je je dva dana puhala na cijeloj obali u Ražancu kod Zadra potopila je brodove. Situacija se smirila tijekom nedjelje, a dosad su izvukli tri glisera
Vidi originalni članak

Tri su glisera izvučena iz mora, a plivaricu tek treba izvući iz pličine Ražanačke uvale. Tamo ih je 'pospremila' orkanska bura koja je posljednjih dana puhala podvelebitskim kanalom. 
- Tri sata sam ronio i odmrsivao mrežu s jarbola plivarice kako bi je pripremio da je mogu izvaditi. Još preostaje otpetljavanje s jarbola na površini, a onda ćemo je vjerojatno dignuti s dna uz pomoć balona pa dotegliti do obale uz pomoć drugih brodova jer je dno pjeskovito pa je neće oštetiti. A onda će je uz pomoć bagera izvaditi van. No, kako će točno akcija spašavanja broda izgledati,  odlučuje vlasnik broda - kazao nam je ronioc Frane Potočnjak (23).

Mještani ne suosjećaju previše s vlasnicima potopljenih plovila i kažu nam da se ne treba spavati dok bura puše nego se treba ustati i osigurati svoj brod. Kažu da je orkanska bura s udarima od 150 kilometara na sat bila najavljena, i da se prirodu treba poštivati, pogotovo kad je hirovita. 

- Nije se dogodilo da ovako jaka bura puše posljednjih godina, a ljeti se nije dogodilo nikad. Ranije su puhale tako jake bure da bi nosile pršute i po 100 metara dalje od konobe u kojoj su se sušili - rekao nam je Nikola Kožul (76), bivši pomorac.

Načelnik općine Ražanac Nikola Miletić u ponedjeljak je bio na sastanku kako bi obavjestio mještane da predaju zahtjeve za odštetu na osnovu kojih će Općina zatražiti od Županije da proglasi elementarnu nepogodu.
- Šteta je ogromna. Nisu stradale samo brodice nego je jaka posolica uništila usjeve - kazao je Miletić te dodao da ni on ne pamti ovako jaku buru u srpnju.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • tekila 18.07.2016.

    a video?

Komentiraj...
Vidi sve komentare