To je to što me zanima!

Val otkaza u školama zbog lova ministarstva na lažne diplome?

Ravnatelji su mi jasno rekli da imaju saznanja koja nisu spremni podijeliti s javnošću, da su neki njihovi učitelji i nastavnici dali otkaze prije no što se stiglo provjeriti njihove diplome, rekao je Željko Stipić za Jutarnji
Vidi originalni članak

U samo dva mjeseca iz škola je otišlo 222 nastavnika više nego u siječnji i veljači lani, što školski sindikalac Željko Stipić povezuje s najavom ministrice obrazovanja Blaženke Divjak iz sredine siječnja o provjeri svih svjedodžbi i diploma u sustavu školstva, objavio je u srijedu Jutarnji list.

Dosad je otkriveno 13 slučajeva lažnih diploma, no Stipić sumnja da su lažni učitelji prevenirali provjeru i brže-bolje pobjegli iz sustava.

"Ravnatelji su mi jasno rekli da imaju saznanja koja nisu spremni podijeliti s javnošću, da su neki njihovi učitelji i nastavnici dali otkaze prije no što se stiglo provjeriti njihove diplome. Pobjegli su, dakle, prije javnog linča", rekao je Stipić za Jutarnji list.

Tezu su provjerili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, zahtjevom za usporednim podacima o broju slučajeva prestanka radnog odnosa, a Ministarstvo se u službenom odgovoru vodilo parametrima o ukupnom broju ugovora na neodređeno u svim školama, osnovnim i srednjim, redovitim statusom zaposlenika, uz isključenje djelatnika škola koje su imale statusnu promjenu.

Prema podacima Ministarstva u siječnju ove godine zabilježeno je 146 prestanaka radnih odnosa više nego u siječnju lani. Tada je radni odnos prestao za 220 zaposlenika, a u siječnju ove godine, dakle, za njih 366.

"U lanjskoj veljači radni odnos je prekinut u 199 slučajeva, a ove veljače 275. Dok je u prva dva mjeseca 2018. ukupno dakle bilo 419 prestanaka radnog odnosa u školama, ove ih je godine u istom periodu 641, odnosno točno 222 više", navodi dnevnik.

Iako u Ministarstvu obrazovanja poručuju kako ne mogu znati razlog prestanka radnog odnosa, niti taj porast povezati s postupkom provjere diploma, za Stipića nema sumnje: "Za mene bi bilo iznenadenje da to nije tako", piše Jutarnji list.

Idi na 24sata

Komentari 142

  • 04.05.2019.

    Ma ne trebaju se lažnjaci bojati, ovo je samo predizborna halabuka, idu izbori za Euro parlament. Da oni stvarno žele dobro školstvu, ove provjere bi se vršile već godinama, jer taj problem nije od jučer. Osim toga, mnogi imaju diplome, ali nemaju odgovarajuću struku pa onda nekakav povjesničar predaje fiziku, itd. Ali kao nezaposlen, ne možete dobiti informacije gdje su takve škole. Naravno, mogli biste se javiti u takvu školu i reći: “Ja imam struku, morate me zaposliti.”, tu je zakon jasan. Ali to ne ide. Izazivam bilo koga da sazna gdje sve nestručne osobe predaju, recimo, fiziku. Kako je moguće da Zavod za zapošljavanje nema takve podatke? A što je s onima koji imaju sve uredne papire, ali su lažnjaci (ima ih previše, zapravo, većina). To su oni koji omogućuju da potpune neznalice i lijenčine imaju visoke ocjene. Kako je moguće da neka osnovna škola ima 60% odlikaša? Zašto ravnatelj i nastavnici nisu otpušteni, ili zašto tamo nije inspekcija uradila ozbiljan pretres? Jer takvi brojevi alarmiraju na loš rad, korupciju i svaki nedostatak kriterija. Zšto nam maturanti nakon položene A mature iz matematike ne znaju čak ni matematiku nižih razreda osnovne škole (lako dokazivo)? Problema ima koliko hoćete, a oni ovako pred izbore počnu malo dizati dreku i otkrivaju nam toplu vodu, kao da mi ne znamo koliko ih radi okolo bez diploma.

  • 02.05.2019.

    Sindikat Preporod uvijek je bio više protiv učitelja, nego protiv države. Vođe tog sindikata obično su poslije čelništva u sindikatu, dobili posao u Agenciji za odgoj i obrazovanje ili u Ministarstvu. nikome nije palo na pamet da su neki učitelji možda dali otkaze zbog niske plaće, uvjeta rada i toga što ih kurikularna reforma straši? Pa, čovječe, od ovih znački i edukacija u slobodno vrijeme, neki nemaju više uopće vremena za obitelj! Ako želite znati pravo stanje stvari u školstvu, pitajte Sindikat hrvatskih učitelja, a ne Preporod.

  • jožek2 02.05.2019.

    To je sve nama naš hdz dao, i njegovi ercegovci.

Komentiraj...
Vidi sve komentare