To je to što me zanima!

Varoufakisov novi pokret traži formiranje ustavne skupštine

RADIKALNA DEMOKRATIZACIJA Među suradnicima bivšem grčkog ministra financija je i hrvatski filozof Srećko Horvat, a program novog pokreta predstavljaju u Berlinu
Vidi originalni članak

Europska unija se mora radikalno demokratizirati ili je više neće biti, poručuje bivši grčki ministar financija Janis Varoufakis u manifestu novog političkog pokreta DiEM25 koji će danas predstaviti u Berlinu.

DiEM25 je skraćenica od Pokret za demokraciju u Europi 2025., a Varoufakis tvrdi da europska birokracija i vlastodršci u bankarstvu, medijima i korporacijama uništavaju demokraciju, iako se istodobno u nju kunu, te da je potreban paneuropski pokret koji će do 2025. tome stati na kraj.

Jedna od ideja navedenih u manifestu je formiranje ustavne skupštine koja bi odlučivala o “budućem demokratskom ustroju koji će zamijeniti sve postojeće europske ugovore unutar jednog desetljeća”. Takva ustavna skupština EU trebala bi se formirati unutar dvije godine.

- Inspirirani smo Europom razuma, slobode, tolerancije i imaginacije, koja je moguća putem sveobuhvatne transparentnosti, stvarne solidarnosti i autentične demokracije - kaže se u manifestu koji je ekskluzivno u Hrvatskoj objavio portal forum.hr. Među suradnicima Janisa Varoufakisa koji će sudjelovati na predstavljanju novog pokreta u Berlinu je i hrvatski filozof Srećko Horvat.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • --- DAVOR --- 09.02.2016.

    Mason... trilateralac ko i naša barbika Syriza je u Grčkoj što je kod nas MOST,most preko kojeg ulaze MASONI u našu politiku,jedna je imala instrukcije u NATO-u drugi Orešković u inozemstvu zadnjih godina na školovanju i inicijaciju u to društvo. Položio sa odlićnim očito čim je dobio odmah priliku bit premijer.

Komentiraj...
Vidi sve komentare