To je to što me zanima!

"Važno je unijeti emocije": Ministar kuhao kornatski gulaš

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović sudjelovao je u srijedu u obilježavanju 34. obljetnice proglašenja Nacionalnog parka Kornati. Dijelio je pastu i kornatski gulaš
Vidi originalni članak

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sudjelovao je u srijedu u obilježavanju 34. obljetnice proglašenja Nacionalnog parka Kornati. Ministar Zmajlović i ravnatelj parka  Robert Bobinac su tom prigodom na središnjem trgu u Murteru kuhali i dijeli pastu sa plodovima mora i kornatski gulaš.

- Oni kojima godinama kuham do sada se nisu bunili. Vidjet ćete i večeras. Ljudi će ocijeniti. Volim kuhati, činjenica je, i unijeti u kuhanje vlastitu osobnost. Možete imati iste sastojke iste recepte, ali dva kuhara napravit će od toga dva različita jela. Zato je važno unijeti emocije i osobnost u kuhanje. Za kornatski gulaš otprilike sam shvatio recept i ideju. Ide bravetina, luk, peršin, vino, sol, papar i maslinovo ulje. Vidjet ćete kako to izgleda kad neko jelo prvi put kuham - rekao nam je ministar Zmajlović miješajući gulaš velikom drvenom kuhačom.

Njegovo jelo izazvalo je veliko zanimanje i turista i mještana. Naime, naići na bravetinu, meso uškopljenog ovna, prava je rijetkost. Murterini ovce uzgajaju na Kornatima, na škrtim, suhozidom ograđenim pašnjacima. Uškopljenog ovna izdvajaju iz stada u posebne ograde, gdje ga drže tri mjeseca ili godinu dana. To je potrebno učiniti kako bi meso životinje izgubilo karakterističan, neugodan miris. Međutim, žale se Kornatari, najčešće ovan od samoće pokuša pobjeći plivajući, pa se utopi.

Ministar Zmajlović je rekao kako je razvoj ovakvog stočarstva, uz druge tradicionalne djelatnosti, interes Ministarstva i nacionalnog parka. 

- Želimo potaknuti lokalno stanovništvo da uđu u određenu poljoprivrednu proizvodnju, da pruže dodatne usluge, a brend parka će se prenositi na te proizvode i usluge. Na taj način park može postati generator razvoja. To je interes svih stanovnika ovog kraja a i države, da kroz sinergijske učinke ponudimo gostima nešto što je naše nacionalno bogatstvo, ali na održiv, pametan način kako bismo omogućili i budućim generacijama da na jednak način koriste taj prostor - rekao je Zmajlović.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • Šarlota 15.08.2014.

    Mi smo postali pravi volovi naviknuti na batine: od vlastite nesposobnosti Zmajlović je napravio "famu" u kuhanju, premda njegovu kuhinju redovno kuša 4 miliona volova, a sad nas još zabavlja i gulašom od bravetine? Sve vrste njegovih gulaša su kušane, tako da niti trenutka ne dvojim da i ovaj nije uništio jer i taj uništava sve čega se dotakne. :(

  • ilmare 15.08.2014.

    Da emocije ?? vVžno je unijeti meso....

  • jozabroz 14.08.2014.

    a dal je drug ministar na izlet poveo i svoju tajnicu,il drugu prijateljicu,il je ona mozda isla za njim u sluzbenom automobilu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare