To je to što me zanima!

Veće plaće i političarima

Plaće državnih, lokalnih i pravosudnih dužnosnika, među njima i one predsjednika Republike, Sabora, Vlade i saborskih zastupnika, ubuduće će rasti kao i one državnih službenika i namještenika
Vidi originalni članak

Plaće će rasti nakon što sindikati ispregovaraju veću osnovicu, piše u četvrtak Jutarnji list.

Vlada je, naime, nakon više od osam godina što se plaće dužnosnika nisu mijenjale, odlučila mijenjati zakone o pravima i obvezama državnih dužnosnika, o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnike, te o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi tako da će svi dužnosnici imati jednaku osnovicu za obračun plaće kao i državni službenici i namještenici.

PROMJENE NA TRŽIŠTU RADA Izmjene ZOR-a poslodavcima nisu moderne, sindikati ipak očekuju pozitivne pomake

Više od osam godina osnovica plaće za dužnosnike bila je 3890 kuna bruto, dok se osnovica za državne službenike i namještenika dogovarala u kolektivnom ugovoru na pregovorima između Vlade i sindikata i zadnjih nekoliko godina rasla je za više od 20 posto. Zadnja ispregovarana osnovica za službenike iznosi 6286,29 kuna. Sada će se Vlada i sindikati naći u doista apsurdnoj situaciji. Ministri će, naime, s njima pregovarati o većoj osnovici, koja će se onda i na njih odnositi, odnosno pregovarat će i za sebe veću osnovicu.

PREGOVORI Stipić: Idući tjedan izjašnjavanje sindikata o ponudi Vlade

Ministarstvo pravosuđa i uprave u javno savjetovanje uputilo je izmjene ovih zakona, prema kojima bi se onda smanjili i koeficijenti državnim dužnosnicima, tako da će plaće ostati na približno istoj razini unatoč formalnom povećanju osnovice. No, budući da će u zakonu pisati da će osnovica za dužnosnike biti jednaka onoj koja se primjenjuje na državne službenike, sva buduća povećanja odnosit će se automatski i na političare.

Ovakav potez u Vladi pravdaju reformom sustava plaća, koja je i dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, za koju je, tvrde, potrebno ujednačiti osnovicu. - Način izračunavanja plaće državnih dužnosnika uređuje se Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika dok se način obračunavanja plaća državnih službenika i namještenika uređuje drugim propisom te Kolektivnim ugovorom.

PREGOVORI S VLADOM Sindikati javnih službi: Ne odustajemo od svojih zahtjeva

Ministarstvo je nositelj investicije "Unaprjeđenje sustava plaća u državnoj upravi i javnim službama", sustava HRM-a i COP-a iz NPOO-a. U okviru te investicije izradit će se novi sustav plaća u javnoj upravi, a da bi to bilo moguće postići, preduvjet je propisivanje jedinstvene osnovice za izračun plaća za sve korisnike državnog proračuna - odgovaraju u Ministarstvu pravosuđa, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Oksimoron_1 13.10.2022.

    Ima se, može se. Njima posebno, jer su vrijednim radom doprinijeli smanjenju uhljebljivanja, krađama, malverzacijama, zamračivanju milijuna...ma ukratko,  procvatu Lijepe naše, boljem životu radnika, poljoprivrednika, ribara, sigurnosti djece u vrtićima, školama...ma tko bi nabrojao za što su sve zaslužni naši vrli političari, dužnosnici, službenici, zastupnici, načelnici, pomoćnici načelnika, tajnice načelnika, tajnice pomoćnika načelnika, vozači pomoćnika, vozači savjetnika, savjetnici osobno....

Komentiraj...
Vidi sve komentare