To je to što me zanima!

'Velebit 18': 5500 vojnika će pokazati hrvatsku vojnu moć

Na vojnim poligonima diljem Hrvatske vojska će od 13. do 15. listopada pokazati vatrenu moć. Grmjet će neprekidno 72 sata haubice, tenkovi, MiG-ovi 21, raketne topovnjače...
Vidi originalni članak

U najsloženijoj vojnoj vježbi “Velebit 18 - Združena snaga” nakon Domovinskog rata sudjelovat će čak 5500 vojnika. Vježba će se održati od 13. do 15. listopada, neprekidno 72 sata, na 11 vojnih poligona diljem Hrvatske, s glavnim ciljem provjere sposobnosti hrvatskih Oružanih snaga u obrani Republike Hrvatske.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Cilj vježbe je prikazati čitav spektar sposobnosti Hrvatske vojske: brzi i učinkovit manevar, visoku integriranost snaga, kontrolirano i precizno upravljanje vatrom te usklađeno djelovanje. Ova vježba je kruna dvogodišnje obuke i uvježbavanja te prilika da se pokaže izvrsnost na svim područjima i razinama. U svrhu racionalizacije troškova u ovoj vježbi objedinjujemo više granskih i mješovitih vježbi koje su se do sada provodile pojedinačno, kao što su Udar, Harpun, Barakuda i Štit - rekao je ministar obrane Damir Krstičević te dodao da će se u vježbi provjeriti nova oprema i naoružanje koji su ušli u sustav oružanih snaga, poput Panzer haubica Pzh 2000, borbenog helikoptera Kiowa Warrior i drugih.

Ova velika vježba isplanirana je još protekle godine, a u zadnjih šest mjeseci osmišljena je do zadnjih detalja. Zapovjednik vježbe je viceadmiral Robert Hranj, a u vježbi sudjeluju snage iz različtiih grana te se i vježba zbog toga zove “Združena snaga”.

- Vježba ‘Velebit 18’ provodit će se tako da ne ometa život i rad civilnog stanovništva, a cilj je svake tri godine organizirati jednu vojnu vježbu ovakvog obujma upravo u svrhu testiranja i integracije svih razina oružanih snaga - rekao je brigadni general Senad Fejzić.

Sjever i jug zajedno

Zapovjedništvo operacije “Združena snaga” bit će smješteno u Vojarni “Josip Jović” na Udbini, gdje će se provesti prikaz organizacije i rada, ekspedicijskog kampa te prikaz radio uređaja vojnika. Podređena su mu dva združena zapovjedništva Sjever i Jug, koja neposredno provode vježbu. U zapovjedništvu “Sjever” održat će se nekoliko scenarija u vježbi. Na poligonima “Eugen Kvaternik” i “Gašinci” te na vojnim vježbalištima “Gakovo”, “Kupa” i “Cerovac” simulirat će ofenzivne i defenzivne operacije, zatim borbu protiv terorističke skupine, u kojima će sudjelovati i pričuvni sastav, svladavanje vodenih zapreka te potporu civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja. Zapovjedništvo Jug bit će smješteno na Dugom otoku. Provest će se također ofenzivne i defenzivne operacije. S Rta Kamenjak djelovat će protuzračna obrana, a s mora će se napraviti pomorski desant i ofenzivne operacije.

Osim vojnika, kojih će biti oko 5500, u vojnoj vježbi će sudjelovati 146 tenkova, borbenih vozila, haubica, Panzer haubica i borbenih oklopnih vozila iz sastava kopnene vojske. Sudjelovat će još 16 letjelica iz ratnog zrakoplovstva, a među njima su MiG-21, Pilatus PC-9, helikopter Mi-8, helikopter OC-58D Kiowa Warrior i Bell 206B. Iz sastava ratne mornarice sudjelovat će 18 brodova, a među njima su raketna topovnjača, ophodni brod, desantno-jurišni brod, minopolagač i ostali. S jedne od raketnih topovnjača ispalit će i protubrodski projektil RBS-15 koji ima domet veći od 70 kilometara.

Na vježbi i saveznici

Vježbu će pratiti i strateški partneri iz Sjedinjenih Američkih Država - Nacionalne garde Minnesote i ostali uzvanici. Ministar obrane je rekao kako će vježba pokazati poreznim obveznicima na što se troši njihov novac, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov objasnio je zašto se vježba zove “Velebit 18”.

- Sam naziv vježbe je simboličan, jer je upravo planina Velebit najduža hrvatska planina, koja je ujedno i prirodna granica hrvatskog mora od unutrašnjosti. Kroz povijest je imala značajnu ulogu i bila je središte brojnih događanja, pa tako i u Domovinskom ratu. Podsjećam na citat generala Bobetka koji je rekao: ‘Ako izgubimo Velebit, izgubili smo cijelu Hrvatsku’ - rekao je Mirko Šundov.

Idi na 24sata

Komentari 83

  • Jure_IM 13.10.2018.

    Napokon prava vojna vjezba na kojoj cemo pokazati sve sto HV moze uciniti. Dugo nismo imali ovakvu sposobnost. Vidi se velika promjena nabolje otkako je Krsticevic ministar.

  • Lorainne 06.10.2018.

    Novinarcici, Gakovo je u Grubisnom Polju, a ne u Virovitici. Obnovite znanje u zemljopisu, ako vam vec ne ide.

  • MAKANTAHI 03.10.2018.

    samo da se ne zaigraju previše pa da završe u zemunu na kavi

Komentiraj...
Vidi sve komentare