To je to što me zanima!

Velečasni opet pomaže: Uredit će dom za obitelj s troje djece

Mato Majlinger je pronašao kućicu za 8000 eura, a svećenik Ivan Zirdum će mu pomoći prikupiti novac. Velečasni Zirdum je dosad već zbrinuo desetak obitelji
Vidi originalni članak

Mato Majlinger (37) i supruga Brigita (37) s troje djece - Samantom (4), Danijelom (2) i Leom (osam mjeseci) - žive u vlažnoj kućici Centra za socijalnu skrb u Gašincima. Mato je prije nekoliko godina, kad su se vraćali sa svinjokolje, svjedočio užasnoj pogibiji svojega brata koji se spotaknuo i pao na vlastite noževe. Otad se psihički nije oporavio.

- U Hrvatskoj vojsci sam bio tri godine, šest mjeseci i 28 dana. Međutim, izgleda, nisam se uspio dovoljno nametnuti da sredim invalidninu ili drugu trajnu pomoć te sam postao socijalni slučaj. Trudim se raditi što god mogu, ali to su sve kratki i slabo plaćeni poslovi. Pritom trpimo i moje roditelje koji nas konstantno fizički maltretiraju. Pokušao sam barem malo dotjerati ovu kuću, ali jedino rješenje je srušiti kuću i napraviti novu - kaže Mato.

Vodu donose u kanisterima iz bunara, a instalacije su u tako lošem stanju da je pravo čudo da nisu prouzrokovale požar. Nema zida u kući na kojem se ne vidi ogromna vlažna fleka, a krov se spustio pa je pitanje dana kad će cijela konstrukcija kuće potonuti.

- Najviše se bojim za djecu! Gdje god sam tražio pomoć, dobijao sam odbijenicu. Tek su u Centru za socijalnu skrb pokazali neki obzir i odlučili mi darovati 300 kuna. Novac nikad nisu poslali. Pisao sam i predsjedniku Josipoviću, a on mi je poslao jednokratnu pomoć od 1000 kuna. I onda su me neki prijatelji posavjetovali da kontaktiram velečasnog Ivana Zirduma. Rekli su mi: ‘Ako ti on ne pomogne, nitko drugi neće’ - priča Mato.

Tako je i bilo. Umirovljeni svećenik Ivan Zirdum (71) odmah je posjetio Matu i rekao mu neka se potrudi pronaći neku napuštenu kuću koja se prodaje. On će, obećao je, pokrenuti akciju prikupljanja novca za kupnju te kuće. Mato je otišao u 20-ak kilometara udaljene Hrkanovce, gdje je rođen, i pronašao kuću za nepunih 8000 eura...

- Zapalio sam malu svijeću u tami koja nas okružuje. Želim svojim primjerom pokazati da se nešto može pomaknuti u depresivnom i pesimističnom svijetu - kaže velečasni.

Zbrinuo je već desetak obitelji

Za svoje akcije velečasni Ivan Zirdum pokrenuo je i Karitativni fond “U pravi trenutak” te moli sve ljude dobre volje da pomognu mladoj obitelji Mate Majlingera. Žiro-račun fonda na koji se može uplatiti pomoć je 2500009-1102058626.

Adresa Mate Majlingera je Zelena ulica 82, Beljevine, Đurđenovac (kod Našica)

Idi na 24sata

Komentari 25

  • JosipaJežić 29.07.2013.

    Ova obitelj je prodala kucu sto im je velecasni kupio Vasim novcim . 35litra rakije i 40.000 kn . Zive u gradskom stanu u Đakovu . Potrosili su novce nisu si osigurali djeci nista . Imaju 4 djece . Ako on boluje od ptspa onda i moj tata boluje bio je u ne borbenom sektoru.

  • lozinka 14.02.2012.

    +

  • dkasmile 08.02.2012.

    Ovaj svećenik je "ponos hrvatske" takvih je malo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare