To je to što me zanima!

Velika djela male udruge: Znanstvenici s Ruđera držali radionice, izviđači čistili obalu

Udruga Žaruljica je najprije angažirala izviđače zadarske udruge Zarus koji su očistili uvalu Zarljan u Zapuntelu na otoku Molatu, a sad su i zagrebački izviđači stigli i čistili drugu uvalu. Akcijama tu nije kraj!
Vidi originalni članak

Dok se jadranski otoci guše u plastici i smeću koje more nanosi na obale iz Albanije, Grčke, ali i iz hrvatskih gradova, država i lokalne samouprave ne uspijevaju poduzeti ozbiljne i velike projekte koji bi se suočili s tim problemom. Zato to čine entuzijasti i male udruge, a jedna od njih je udruga koja u svom programu ima promicanje razvoja dječjih potencijala i izvaninstitucionalnog obrazovanja, a zove se Žaruljica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Još prošle godine ta je udruga oživjela praznu zgradu škole u Zapuntelu, na otoku Molatu, prilagodivši je za boravak izviđača i razne kreativne radionice. U staru zgradu stigle su donacije kreveta, madraca, knjige i police, pa su preko ljeta ondje zaživjele likovne i dramske aktivnosti za djecu, ali i prve ekološke akcije. 

VIDI GALERIJU:

S novim projektima udruga je u Zapuntelu krenula i prije kalendarskog ljeta, najprije je Žaruljica angažirala izviđače zadarske udruge Zarus koji su u potpunosti od plastike i smeća očistili zapuntelsku uvalu Zarljan. Tu je akciju financijski podržala Turistička zajednica grada Zadra, pa je i ta predivna tirkizna uvala s koje se vide i vrhovi Velebita, opet zasjala u punom sjaju. Zadarski izviđači, njih desetak, taj su vikend proveli na otoku Molatu i uz hvalevrijednu eko akciju super se i zabavili.  
Idući je projekt pod nazivom „Zašto je važno čuvati naše more čistim?“ ponovno doveo na otok stare znance, zagrebačke izviđače, istraživače Odreda izviđača Sljeme, u potpunosti oduševljene prošlogodišnjim posjetom Molatu. Ovaj put im se i pridružila i ekipa znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković koja je održala tematska predavanja i radionice popraćene praktičnim radom, sve vezano za očuvanje okoliša otoka. Izviđači su na Molatu poslušali edukativna predavanja o klimatskim promjenama. 

Izviđači iz Zagreba očistili su od smeća uvalu Vodena trata, skupljena količina plastike je bila doista golema, pa se u sve uključila i lokalna zajednica te zadarska Čistoća. Otpad je morao biti prevezen morem do zapuntelske luke, a zatim do odgovarajućih kontejnera. U Zapuntelu udruga Žaruljica nastavlja s aktivnostima i u ljetnim mjesecima, a početkom srpnja ondje stiže i i jedinstveni projekt RokOtok. Ta plemenita i humanitarna akcija nastala je u spomen na Roka, dječaka koji je sa svojim ocem isplanirao upoznati i obići sve hrvatske nastanjene otoke, ali je avantura tragično prekinuta u njegovoj dvanaestoj godini. Rokov otac Domagoj Jakopović, poznatiji kao Ribafish, odlučio je nastaviti avanturu i u nju uključiti drugu djecu i roditelje kako bi zajedno ostvarili njihov nikad završen životni projekt, a 5. srpnja u 18 sati, Ribafish dolazi i na otok Molat.

Zanimljivo je kako je udruga Žaruljica uz vrlo mala sredstva i simboličnu pomoć grada Zadra te Zadarske županije uspjela oživjeti prostore napuštene i zaboravljene škole u Zapuntelu. Njihov bi projekt, uz takvu podršku lokalne zajednice, svakako mogao postati ogledni primjer za oživljavanje mnogih sličnih objekata na našim otocima.

S druge strane, na Molatu, u istoimenom mjestu, postoji mnogo veći, ali devastirani objekt bivše JNA, atraktivna nekretnina u borovoj šumi koja je već tri desetljeća zapuštena i napuštena, a za čije će oživljavanje i obnovu biti potrošeno više od 34 milijuna kuna.  Zgradu je Ministarstvo državne imovine dodijelilo Sveučilištu u Zadru, koje planira pokrenuti program Arhipelogos te ondje smjestiti odjele za arheologiju i ekologiju, pomorski odjel pa i sveučilišne centre za istraživanje krša i mora. Financijska sredstva namijenjena izradi tehničke dokumentacije za obnovu i dogradnju nekadašnje vojarne u uvali Lučina dodijelili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Grad Zadar te je upravo u tijeku postupak ishođenja građevinske dozvole.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare