To je to što me zanima!

Veliki potres u Zagrebu od 6,3 Richtera bio je prije 131 godinu

Epicentar potresa je bio u području Medvednice, a razorio je brojne zgrade u gradu. Jedan čovjek je poginuo, dok ih je 29 bilo ozlijeđeno. Mnogi su pobjegli iz grada
Vidi originalni članak

Na današnji dan prije 131 godinu Zagreb je pogodio jaki potres jačine 6,3 stupnjeva po Richteru. Epicentar potresa je bio u području Medvednice, a razorio je brojne zgrade u gradu. Jedan čovjek je poginuo, dok ih je 29 bilo ozlijeđeno. Nakon podrhtavanja 1880. godine većina stanovnika pobjegla je u Beč, Graz, Maribor, Celje, Trst i Ljubljanu. Osim toga, Samo prvog dana nakon potresa je u Zagrebu prodano 3800 putnih karata.

Materijalna šteta koja je nastala nakon potresa može se usporediti s 50 milijuna kruna, a toliko je iznosila onda polovica državnog proračuna. Kralj Franjo Josip donirao je oko 20.000 forinti, ali je to bilo dovoljno za obnovu tek nekoliko kuća. U potresu je jako bila oštećena i zagrebačka katedrala, koju su temeljito nakon toga trebali obnoviti. 

Gradonačelnik je onda bio August Šenoa, koji nije pobjegao iz grada unatoč manjim potresima koji su uslijedili, već je pomogao ljudima da saniraju svoje domove. Zbog hladnoće je Šenoa obolio od upale pluća te je zbog komplikacija preminuo 1881. godine. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • user_32967 09.11.2011.

    Aj da ipak malo drme da se malo sve to decentralizira iz zagreba, ima i drugih gradova u ovoj pr.čiji od države :)

  • HercegSvabo 09.11.2011.

    malo se trese i več biže u bili svit. U Japanu drma svaki dan po 5,0 na skali :-)

  • LaNoche 09.11.2011.

    ne ponovilo se nikad više!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare