To je to što me zanima!

Veliki uspjeh: Hrvatski liječnici su ugradili prvo umjetno srce!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Prvi hrvatski pacijent "bez vlastitog srca" se dobro oporavlja. Očekuje se da će biti otpušten na kućnu njegu za mjesec dana. Za šest mjeseci će moći dobiti srce
Vidi originalni članak

Stručni tim liječnika iz KBC-a Zagreb danas je 67-godišnjem muškarcu iz Rovinja ugradio prvo potpuno umjetno srce. Pacijent je bolovao od terminalnog zatajenja srca obaju srčanih komora, a transplantacija nije bila moguća zbog povišenog otpora u plućnoj cirkulaciji. 

Kardiokirurški dio tima je vodio prof.dr.sc. Bojan Biočina, kardiološki dio tima akademik Davor Miličić, a anesteziološki dio prim.dr. Višnja Ivančan

Pacijent se dobro oporavlja, te se očekuje da će transplantacija srca, nakon oporavka plućne cirkulacije, biti moguća u periodu između 6 mjeseci i godinu dana. Predviđa se da će prvi hrvatski pacijent "bez vlastitog srca" biti otpušten na kućnu njegu u periodu od otprilike mjesec dana.

Inače, TAH (total artificial heart) je tehnologija kod koje se, za razliku od ugradnje mehaničkih srčanih pumpi uz bolesno srce, pacijentovo srce u potpunosti odstranjuje i biva zamijenjeno umjetnim srcem, odnosno dvokomornom pumpom. 

Idi na 24sata

Komentari 58

  • Mercedes s klasa 10.10.2014.

    Ponos za liječnike Hrvatske ali i za sve Hrvate ! Naklon do poda !

  • jožek2 10.10.2014.

    E o takvim lječnicima i podvizima treba pisati , znaći imamo stručnjake samo ih treba poštovati i dati im još bolje uvjete za rad jer ljudski život je ipak najvredniji.

  • GoranLucic 10.10.2014.

    sve je to ljepo..slazem se sa svima i svim da je to jedan ogroman uspjeh !!! pred bogom i narodom bih zgrjesio da tvrdim drugacije !!!...ali nazalost postoji i druga stvarnost a to je da doticni gospodin voli i novce sto je moj otac ( teski srcani bolesnik) dozivio na jako hladan nacin...nadam se da ce postati bar jednako dobar covjek kao sto je i kardio kirurg...u svakom slucaju iskrene cestitke cijelom timu...!

Komentiraj...
Vidi sve komentare