To je to što me zanima!

Venezuela objavila da prekida komercijalne veze s Panamom

Venezuela navodi da pojedinci imenovani u odluci "predstavljaju izravan rizik za (venezuelanski) financijski sustav, stabilnost trgovine u zemlji i suverenitet i ekonomsku neovisnost naroda Venezuele"
Vidi originalni članak

Venezuela je u četvrtak objavila da obustavlja komercijalne odnose s panamskim dužnosnicima i kompanijama, uključujući regionalnu zrakoplovnu kompaniju Copu, zbog navodne upletenosti u pranje novca, nakon čega su dvije zemlje povukle ambasadore.

U odluci se imenuje panamski predsjednik Juan Carlos Varela i gotovo dvadeset ministara i visokih dužnosnika.

Dodaje se da su venezuelanski državljani upleteni u korupciju koristili panamski financijski sustav.

Venezuela navodi da pojedinci imenovani u odluci "predstavljaju izravan rizik za (venezuelanski) financijski sustav, stabilnost trgovine u zemlji i suverenitet i ekonomsku neovisnost naroda Venezuele".

Priopćenje je objavljeno tjedan dana nakon što je Panama proglasila venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura i pedesetak venezuelanskih državljana "visokim rizikom" za aktivnosti pranja novca i financiranja terorizma.

Venezuelanska agencija za civilno zrakoplovstvo objavila je u priopćenju da su od petka obustavljeni svi letovi avioprijevoznika Cope u zemlju i iz nje, tumačeći taj potez kao "mjeru zaštite venezuelanskog financijskog sustava".

Nakon znatnog smanjenja usluga zračnog prijevoza u Venezueli Copa je bila ključan organizator međunarodnih letova u toj krizom pogođenoj zemlji.

U kompaniji nisu odgovorili na Reutersov upit da komentiraju situaciju.

Panama je objavila da povlači svog ambasadora iz Venezuele, zatraživši od Caracasa da slijedi njezin primjer, što su nekoliko sati kasnije i učinili.

Panamski je predsjednik u četvtak u kratkoj izjavi novinarima kazao da je venezuelansko prekidanje odnosa besmisleno.

"Nismo čuli ništa o prekidu odnosa već o nizu navodnih sankcija - to su besmislice", kazao je Varela.

Skupina zemalja, uključujući Kanadu i Sjedinjene Države, uvela je sankcije Venezueli zbog problema u rasponu od kršenja ljudskih prava do korupcije i trgovine drogom.

Venezuelanski predsjednik kazao je da je njegova zemlja žrtva "ekonomskog rata" koji vode njezini protivnici uz pomoć Washingtona. Sankcije su pak po njegovim riječima sastavni dio nastojanja inozemnih zemalja da potkopaju njegovu vladu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Zapadnjak_1 06.04.2018.

    panami ide sasvim dobro u zivotu (kapitalizam i deregulacija su doveli do toga, panama je jedna od ekonomski najslobodnijih zemalja latinske amerike i zadnjih desetak godina rijetko kad su rasli ispod 5 posto, a projekcije kazu da ce se tako nastaviti i sljedećih nekoliko godina), a crvenom raju je po obicaju uvijek netko drugi kriv za vlastite propuste...

Komentiraj...
Vidi sve komentare