To je to što me zanima!

Vesna Kusin: Gradit ćemo novi stadion, to će biti Plavi vulkan

Nova Bandićeva šefica za kulturu o planovima za Zagreb: 'Dovršenje maksimirskog stadiona stoji 400 milijuna eura, a gradnja Plavog vulkana na Kajzerici 278 milijuna eura'
Vidi originalni članak

Vesna Kusin nova je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika za društvene djelatnosti (područje kulture, obrazovanja, sporta i zdravstva), a na to je mjesto, na poziv Milana Bandića, došla zahvaljujući svojoj strukovno bogatoj karijeri obilježenoj vrijednim rezultatima. 

Po struci je profesorica povijesti umjetnosti i komparativne književnosti, radila je 25 godina kao novinarka, urednica kulture, komentatorica i kolumnistica u Vjesniku. Od 2004. do 2012. bila je ravnateljica Javne ustanove Galerije Klovićevi dvori, gdje je nakon isteka mandata iza sebe ostavila velik financijski plus u blagajni Galerije. 

Rođena je 1951. u Zagrebu, majka je dvoje djece, a činjenici da su Klovićevi za njezina mandata proglašeni kulturnom institucijom s najboljim poslovanjem u Hrvatskoj pridonijela je, kaže, njezina osobnost. Nikada, tvrdi, na svom tekućem računu nije bila u minusu, pa čak ni onda kad nije bilo lako preživjeti kao samohrana majka. Svi koji su radili s njome potvrdit će da je izniman radoholičar, u čemu će se svakako slagati s Bandićem. 

Express: Navodno se zauzimate za gradnju novog nogometnog stadiona. Zašto? 

- Maksimirski stadion je ‘igračka’ s kojom se više nitko ne želi baviti jer je progutala previše novca i potpuno je promašena investicija. A tim je zahvatom uništen spomenik suvremene arhitekture, Turinin stadion. Arh. Vladimir Turina učinio je idealan spoj stadiona i susjedne maksimirske šume. Sada je tamo postavljen ‘kineski zid’, a problem stadiona nije riješen. 

Upravo stoga je svojedobno (2010.) bio raspisan natječaj za novi stadion na Kajzerici. I prvu je nagradu odnio arh. Hrvoje Njirić. 

Njegov Plavi vulkan, koji bi se trebao graditi od jeftinih materijala, senzacionalno je arhitektonsko rješenje. Bio bi to vizualno atraktivan znak u prostoru grada, jedna nova kvalitetna urbanistička točka.

>>> Cijeli intervju pročitajte u Expressu.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Mozak 11.06.2013.

    Mutikaše jedne, dokad se vi mislite izrugivati sa nama. Kao i svi projekti kod nas, Plavi vulkan u konačnici nas neće doći 278, već bar duplo više, jer se uhodanim metodama mora dobro skućit nekoliko generacija raznih interesnih sfera, među kojima ste i vi. Za koga ćete graditi Plavi vulkan ? Za 500 gledalaca ? Napravite vi prvu posjetu na stadion, rješite glavni problem u GNK-u, a to je vraćanje pravih navijača Dinama, pa onda gradite. I ime stadiona, nama bistrijima, govori o čemu se radi...Budući stadion "Plavi vulkan" = buduća "Plava rupa bez dna". Fuj !

  • kung fu panda 10.06.2013.

    kuku koliko novca

  • picuskin 10.06.2013.

    Čemu Plavi vulkan kada je i Maksimir prazan,zar nisu dva promašaja previše, Arena i Maksimir,fuflavoj babi treba i treći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare