To je to što me zanima!

VIDEO Bijes nakon prosvjeda u Iranu: Policajci napastovali prosvjednicu tijekom uhićenja

Smrt Mahse Amini potaknula je val prosvjeda i nasilja u Iranu, a iranske vlasti na sve načine pokušavaju ugušiti prosvjede zbog čega su već poginuli desetci ljudi, a stotine su uhićene
Vidi originalni članak

U Iranu već mjesec dana traju prosvjedi zbog smrti Mahse Amini koja je umrla nakon što su je pritvorili zbog 'neprikladnog oblačenja'. Smrt 22-godišnjakinje potaknula je najveći val prosvjeda i nasilja u Islamskoj Republici u zadnje tri godine. S druge strane, iranske vlasti na sve načine pokušavaju ugušiti prosvjede zbog čega su poginuli desetci ljudi, a stotine su uhićene.

PROSVJEDI TRAJU MJESEC DANA Stajao tek jedan dan: Plakat s poznatim Irankama s hidžabom u Teheranu ekspresno skinuli

Sada je veliki bijes izazvala snimka iranske policije koja tijekom uhićenja, usred bijela dana, seksualno napada prosvjednicu. Mnogi su Iranci osudili postupke policije i zatražili ostavku načelnika.

Vlasti su, inače, blokirale objave na nekim društvenim mrežama, no stanovnici Irana još uvijek uspijevaju podijeliti snimke ili fotografije zbivanja na masovnim prosvjedima, piše BBC. 

Na snimci se vidi kako skupina policajaca okružuje ženu na teheranskom trgu Argentina. Jedan od njih ju je zgrabio za vrat i povukao među druge policajce.

ZBOG SMRTI IRANSKE KURDINJE Iran nastavlja s gušenjima niza prosvjeda, za sve optužili SAD: 'Povode politiku destabilizacije'

Pritom joj je jedan službenik prišao s leđa i stavio ruku na stražnjicu. Prosvjednica je zatim čučnula, a na snimci se čuje ženski glas koji govori kako je čupaju za kosu. Žena, koja izgleda nije nosila hidžab ili maramu, potom ustaje i bježi.

- Pogledajte policajca, on se tome smije - kazala je žena koja je snimala događaj.

Iz Ureda teheranske policije za odnose s javnošću rekli su da se incident istražuje. Policija u priopćenju nije navela detalje događaja, ali pišu da su 'neprijatelji psihološkim ratom pokušali izazvati uznemirenost javnosti i potaknuti nasilje'.

PALO DEVET RAKETA Irak: U raketiranju ranjeno je deset ljudi, parlament treba izabrati predsjednika

Aktivisti za ljudska prava su se zapitali što bi iranske snage napravile da se ovo dogodilo izvan očiju javnosti, odnosno iza zatvorenih vrata. Mnogi iranski zatvorenici, osobito oni koji su zatvoreni zbog političkih razloga, već godinama prijavljuju seksualna i psihička zlostavljanja.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Let's Go Brendon 15.10.2022.

    Muškima kade se rode osakate "tita" u ime "vjere" a žene moraju nositi maramu i tko je tu žrtva? 🤔

  • zamadraca 15.10.2022.

    Zapad demografski umire jer su se tracionalne kršćanske vrijednosti namjerno iskorijenile u svrhu služenja kapitalizmu, Protiviti se tradicionalnim vrijednostima islama je izvan svake pameti. 

  • zamadraca 15.10.2022.

    Pa vrijeme je reći dosta ženskom nasilju u prometu. Ako su naše bake i prabake nosile u javnosti marame, mogu to i iranske.

Komentiraj...
Vidi sve komentare