To je to što me zanima!

VIDEO Pogledajte kako se nadbiskup Uzinić slomio dok je govorio o zlostavljanju u Crkvi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Žrtve je zamolio za oprost, pritom naglasivši duboku tugu i sram. Sve slučajeve prijavio je DORH-u, rekao je nadbiskup Mate Uzinić
Vidi originalni članak

Riječki nadbiskup Mate Uzinić izvijestio je o slučajevima zlostavljanja maloljetnika i odraslih osoba u Crkvi u posljednje dvije i pol godine.

- Radi se o 13 dječaka u rasponu od šest do trinaest godina - jedva je izgovorio Uzinić uz suze.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Žrtve je zamolio za oprost, pritom naglasivši duboku tugu i sram. Sve slučajeve prijavio je DORH-u, rekao je Uzinić. Uz suze je ispričao kako je učinio sve što je mogao kako bi došao do istine i pravednosti za žrtve.

Ukupno je 9 slučajeva, a prvi je završen prije njegovog dolaska, dok je pet slučajeva vezano za optužbe zlostavljanja maloljetnika, rekao je nabiskup, dok su ostale optužbe vezane za financije i priležništvo. Šokantne detalje o slučajevima zlostavljanja u crkvi pročitajte OVDJE. Kazao je da su neke prijave anonimne, što otežava istrage te istaknuo da su razmjeri zlostavljanja često su i veći od onoga što se uspije istražiti.

KOLUMNA DALIBORA MILASA Zovu ga 'Crveni biskup'. Za neke je Uzinić superman s kolarom, a što ako je on samo normalan?

 - Pomozite mi da svakog zlostavljača onemogućimo u daljnjim zločinima. Kao biskup nemam mogućnost staviti ih u zatvor, ali mogu i hoću ih prokazati, oduzeti im službu i onemogućiti ih da kroz crkvene strukture i autoritet zlorabe povjerenje povjerenih im osoba, posebno obitelji i djece - rekao je Uzinić.

Apelirao je i na građanske i crkvene zakonodavce da ukinu zastaru za slučajeve zlostavljanja, posebno maloljetnika.

ŠOKANTNI DETALJI Ovo su slučajevi zlostavljanja koje je iznio Uzinić: Jedan je svećenik zlostavljao 13 dječaka

- Još jednom u ime Crkve molim ispriku od svake žrtve zlostavljanja od strane klerika ili osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. Na koliko god prepreka nailazio neću odustati od ove borbe. Riječka nadbiskupija treba i mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik nasilja - rekao je nadbiskup.

Idi na 24sata

Komentari 83

  • Marin.0201 23.05.2023.

    Sramota

  • doctor07 23.05.2023.

    ni Bog vam nemože oprostit, zakaj bi mi ?

  • njet njet 23.05.2023.

    "tuga i sram"?!?! nisi zlostavljao nikoga pa nema potrebe za sramom, a oni koji pak jesu bi trebali osjecati strah, ne sram. 

Komentiraj...
Vidi sve komentare