To je to što me zanima!

VIDEO Seljaci prosvjeduju i u Đakovu: Blokirali centar grada

Prosvjed u Đakovu organiziraju članovi bivše đakovačke Udruge poljoprivrednika Brazda, a Matija Brlošić za 24sata je rekao da su traktorima izašli kako bi podržali kolege poljoprivrednike iz EU
Vidi originalni članak

Poljoprivrednici su se u ponedjeljak ujutro okupili i na benzinskoj postaji uz đakovačku obilaznicu te su potom krenuli prema središtu grada gdje su oko 11 sati blokirali prometnicu. 

POGLEDAJTE VIDEO

Prosvjed u Đakovu organiziraju članovi bivše đakovačke Udruge poljoprivrednika Brazda, a Matija Brlošić za 24sata je rekao da su traktorima izašli kako bi podržali kolege poljoprivrednike iz EU koji su proteklih mjesec dana bili na prosvjedima. 

- Izašli smo s traktorima podržati naše kolege poljoprivrednike iz EU koji prosvjeduju. Suočavamo se sa svim onim problemima koji su i oni rekli, od zajedničke poljoprivredne politike, smanjene omotnice za poljoprivrednike... mnogih zadaća koje nam zadaje nova poljoprivreda, to ne možemo sve administrativno raditi. Također, ovdje smo zbog narušavanja tržišta žitarica, cijela Europa je pogođena, ali Hrvatska poglavito - upozorio je Brlošić te dodao da im je svaka pomoć dobrodošla. 

- Mi nećemo imati dostatan nivo proizvodnje da pokrijemo svoje troškove. Postavlja se pitanje je li uopće pametno ulaziti u takvu proizvodnju, kad nas s jedne strane ograničavaju, a novci koji bi trebali pokriti te troškove su sve manji. Takvo stanje je neodrživo! Zelene politike imaju snažan utjecaj na EU politiku i 'zaludila' je naše političare. Donose vrlo nepromišljene odluke koje bi nas mogle skupo stajati - dodao je Brlošić.

Rekao je kako je ovo jedan od prvih prosvjeda, a problemi se gomilaju godinama. 

- Vidjet ćemo što će EU odlučiti, a što Hrvatska - navodi Brlošić, a sljedećeg petka će dobiti informacija nakon čega će odlučiti što dalje. 

Okupili se i u Čakovcu

U Čakovcu je u ponedjeljak u jutarnjim satima počelo okupljanje vlasnika OPG-ova iz Međimurske i Varaždinske županije koji će traktorima izaći na prometnice, a Hina doznaje da ih najviše zabrinjava stanje na tržištu koje je, prema njihovim riječima, pretrpano uvoznom robom.

Vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kojih se dosad okupilo gotovo 200, nezadovoljni su što su opterećeni birokracijom, ali i stanjem na tržištu koje je "pretrpano uvoznom robom".

TRAKTORI U MEĐIMURJU FOTO Seljaci opet prosvjeduju, objavili su i dvanaest zahtjeva

Kako je Hini rekao vođa prosvjednika, ratar Stjepan Jurinec, poljoprivrednici žele ukazati i na potrebu da se s državnim institucijama pronađe model djelovanja u slučajevima elementarnih nepogoda, ali i u slučajevima bolesti, nestašica te nelojalnog uvoza.

Dodao je da su hrvatskim poljoprivrednicima "pale sve otkupne cijene i porasli troškovi proizvodnje, a uvoznici maste brk".

Okupljanje prosvjednika počelo je u 9 sati na makadamskom putu, uz južnu obilaznicu Čakovca, a oko 11,30 sati traktorima će krenuti u prosvjedni obilazak Čakovca te se oko 12,15 vratiti na lokaciju održavanje javnog prosvjeda.

Tijekom prosvjednog obilaska mogući su kraći zastoji u prometu na trasi kretanja te Policijska uprava međimurska vozače poziva na dodatan oprez i strpljenje.

Poljoprivrednicima se u prosvjedu u Čakovcu pridružio i saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić na svome traktoru.

 

Idi na 24sata

Komentari 25

  • mrzim te 20.02.2024.

    Daj vama seljacima stalno da se daje neki poticaj na rad to jest lova, dajte molim vas pogledajte kakve kuće,aute traktore vikendice po jadranu imate. Ako vam se ne radi rasprodaje sve i idite raditi kod privatnika pa ćete vidjeti kako je živjeti bez poticaja i na minimalcu.

  • samocenzura 19.02.2024.

    nema sloge ni kod seljaka par njih izaslo a ostalima je dobro ,gdje hdz na vlasti i dao im zemlju.

  • 19.02.2024.

    Seljak treba biti gospodin a ne influenceri Tik Tokeri ,šverceri i ovi trgovački lanci koji su realno veliko zlo po nas.Ucjenjuju te iste diktiraju im mizerne cijene i epilog imamo ovakav.

Komentiraj...
Vidi sve komentare