To je to što me zanima!

Video: Spašavali periske kod Rovinja - izvukli 300 komada

Periske su iz mora izvađene neoštećene i sele ih u rovinjsku uvalu Val de Lesso, gdje slijedi njihovo razmještanje i ukopavanje i "upoznavanje" sa starosjediocima, jer na toj lokaciji već ima nešto periski
Vidi originalni članak

Zbog radova na izgradnji projekta komunalne luke San Pelagio, organizirana je akcija preseljenja periski iz luke na mirniji i bezopasniji dio.

Nakon što su iz rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković” javili kako se na području zahvaćenom radovima nalazi gusta populacija periski, kojima zbog iskopavanja i nasipavanja prijeti uništenje, iz Lučke su uprave Rovinj odmah reagirali zaustavivši radove, javlja Regional Express.

Nakon saznanja za slučaj "Periska", krenulo se u zajedničku "vatrogasnu" akciju, pod vodstvom stručnih djelatnika Centra za istraživanje mora, te uz suradnju Lučke uprave, rovinjskih vatrogasaca, Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj i Grada Rovinja.

U cijeloj akciji sudjelovalo je 25 ronioca, koji su skupili skoro 300-tinjak periski na području od preko 600 četvornih metara. Bilo je važno da se periske iz mora i svojih staništa izvade neoštećene. 

Nakon što su izvađene periske su premještene u uvalu Val de Lesso, gdje slijedi njihovo razmještanje i ukopavanje, i "upoznavanje" sa starosjediocima, jer na toj lokaciji već ima nešto periski. 

Radovi na komunalnoj luci San Pelagio su već danas nastavili, a većih odstupanja od zadanih rokova ne bi trebalo biti.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • StjepanValjak 07.08.2020.

    nije čudo da ugibaju periske na ušću Neretve tamo dolazi sva kanalizacija Mostara,umjetni gnoj i preparati kojima se špricaju mandarine,uglavnom maksimalno zagađenje

  • x00x 04.02.2020.

    spasavaju periske vadeci ih iz mora?? haha

  • 04.02.2020.

    Svaka čast. Volim vidjeti ove školjke u podmorju. Pratio sam jednu koloniju godinama u blizini Omiša. Prošlo ljeto nažalost našao samo ljušture. Izgleda da ih je pogodila ona virusna bolest ili što već. Vidio sam samo 3-4 male žive. Sve stare bile su mrtve. Baš mi ih bilo žao!

Komentiraj...
Vidi sve komentare