To je to što me zanima!

Viktor Janukovič je spreman potpisati sporazum s EU-om?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ruske vlasti se i dalje nadaju da će se Ukrajina pridružiti regionalnoj carinskoj uniji, a Europska unija da će se ukrajinska politika okrenuti prema Zapadu
Vidi originalni članak

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton rekla je kako je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič spreman potpisati sporazum s Europskom unijom, javlja BBC. 

U Ukrajini, podsjetimo, već duže vrijeme građani prosvjeduju zbog Janukovičeve politike koja je okrenula leđa EU-u i približila se Rusiji. Nedavno je i došlo do velikog sukoba na trgu u Kijevu nakon što je policija pokušala potjerati prosvjednike. SAD je onda zaprijetio Ukrajini da razmišlja o uvođenju sankcija za tu zemlju. Šefica vanjske politike EU Catherine Ashton i zamjenica američkog državnog tajnika Victoria Nulan bile su u Kijevu u srijedu te se sastale s Janukovičem i s prosvjednicima. Ashton sada tvrdi kako je Janukovič ipak spreman surađivati s EU-om i potpisati sporazum, ali se još ne zna kada bi to trebalo biti. Tim bi se sporazumom uspostavile trgovinske veze između Ukrajine i EU, a Ukrajinci se nadaju da će to dovesti do gospodarskog rasta. 

- Kako bismo postigli kompromis, pozivam opoziciju da ne ustraje na ultimatumima. Uvjeravam vas da vlast neće prekoračiti svoje ovlasti i koristiti se silom protiv mirnih okupljanja - kaže pak Janukovič. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin pak je rekao kako se i dalje nada da će se Ukrajina priključiti regionalnoj carinskoj uniji, ali je rekao i kako Rusija nikome ništa ne želi nametati.  

Idi na 24sata

Komentari 14

  • bopozopo 12.12.2013.

    Ukrajina nemože bez Rusije a također i Evropa jer su energetski ovisni od Rusa . Ako Rusi zatvore pipe od plinovoda i naftovoda staće čitava proizvodnja u Evropi.

  • wisefool 12.12.2013.

    O politički potaknutim prosvjedima izvještavate, a prekjučer kad je cijela Italija na nogama bila protiv vlade i EU ni riječi

  • cimerrr 12.12.2013.

    EU samo uzima,a nista ne daje. Zao mi je tih jadnih Ukrajinaca.

Komentiraj...
Vidi sve komentare