To je to što me zanima!

'Više od deset tisuća građana trebalo bi dobiti otpis dugova'

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačič će vrlo brzo izaći s kriterijima, ali svakako ćemo pokušati obuhvatiti veći broj građana, rekao je novinarima ministar financija
Vidi originalni članak

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u petak da očekuje da će za više od 10.000 socijalno ugroženih građana država bankama i telekomima predložiti otpis dugova. 

- Potpredsjednica Vlade Milanka Opačič će vrlo brzo izaći s kriterijima, ali svakako ćemo pokušati obuhvatiti veći broj građana - rekao je Lalovac nakon sjednice Vlade.

Lalovac kaže kako ima raznih skupina socijalno ugroženih građana kao i raznih kriterija te da je Vladin cilj dobiti stvarnu sliku kako građani žive. 

Ako banke i telekomi ne pristanu - ide moratorij na ovrhe

- Vlada će bankama i telekomima ponuditi otpis dugova socijalno najugroženijima, te će Vlada, ako tvrtke na to ne pristanu, ići na zakonski moratorij na ovrhe - rekao je Lalovac. 

Vlada planira tvrtkama koje odustanu od ovrha prema socijalno najugroženijima ponuditi porezno priznat rashod te Vlada, navodi Lalovac, u tom smislu želi postići sporazum s bankama i telekomima.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • ŽeljkaŽagar 22.09.2014.

    Oprost duga za mobitele?-NE! Evo ja mislim da sam dobar primjer da se to može otplatiti. Na žalost uzela sam mobitel na pretplatu dok sam radila, ostala bez posla i bum - ovrha sa stvarnim dugom oko 5000 kn (uključujući sve mjesečne račune do isteka ugovora), naravno da nisam imala otkuda plaćati jer sam ostala bez posla iduće 3,5 godine. Kad sam se ponovno zaposlila dočekao me veliki šok - dug od 17200 kn (kamate, odvjetnički troškovi itd). Ali evo nakon godinu dana i plaće koja se od 2300 kn svela na svega najviše 1500 kn s tim da su mi uzimali i naknadu za put i regres i sve uspjela sam se sama skoro do kraja riješiti dugova. Nije bilo lako ali nikoga ne krivim za takve ovrhe osim sebe jer iskreno nije mi toga trebalo pa prema tome definitivno ne podržavam oprost duga za mobitele. Struja, voda itd su potpuno drugi slučaj i to se jako dobro treba provjeriti kome da se oprosti. Svima koji su sposobni za rad neka rade. Na žalost naj jači su mi oni koji kukaju kako nema posla a zapravo ne radi im se jer si sa strane zarade a primaju socijalu i nista ne plaćaju. Posla ima samo treba raditi. I ja sam se davnih dana zaklela da neću raditi to što trenutno radim pa evo ako nista nisam zaradila platila sam svoju glupost.

  • Caffe-bar Gemini 19.09.2014.

    Tvrtke koje pružaju usluge platežno nesposobnim građanima moraju snositi rizik pružanja takvih usluga. Zašto bi država preuzimala teret socijalnog zbrinjavanja platežno nesposobnih, odnosno socijalno ugroženih građana, zbog zarade u rizičnom poslovanju takvih tvrtki. Zateznu kamatu bi trebalo ukinuti ili je primjenjivati samo u primjerenom roku naplate potraživanja sudskim putem i ne duže od jedne do dvije godine. Iza tog roka cjelokupan dug postaje glavnica obračunata u kunama, koja se otplaćuje iz 1/3 prihoda sve dok se ne otplati. Čemu filozofirati. Troškove ovrha treba prebaciti na ovrhovoditelja, a koja se namiruje iz naplate duga ovršenika. Sredstva za trošak ovršnog postupka pokriva zatezna kamata u periodu u kom se obračunava. Na taj način destimuliramo odugovlačenja u provedbi naplate potraživanja, van razumnih rokova, jer će ista iza tog roka ići na štetu vjerovnika, a time ujedno spriječavamo stvaranje neo-robovske ovisnosti između dužnika i vjerovnika. Vjerovnici neće za male iznose ići u provođenje ovrha jer bi troškovi ovršnog postupka išli na njegov trošak. Kod većih iznosa te troškove pokriva zatezna kamata.

  • Smoke_on_the_Water 19.09.2014.

    "'Više od deset tisuća građana trebalo bi dobiti otpis dugova'" ... a više od 5 milijuna Hrvata trebalo bi dobiti otpis drugova ... i to odmah, sad, da je jučer već je prekasno ... strava ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare