To je to što me zanima!

Nesreća na Novom Zelandu: U eksploziji nestalo 30-ak rudara

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Dvojica su izašla iz okna, a o ostalima nema informacija. Rudnik je eksplodirao u petak oko 16.30 sati, a na mjesto nesreće odmah su stigli helikopteri i hitna pomoć
Vidi originalni članak

Najmanje 27 rudara vode se kao nestali nakon eksplozije u rudniku ugljena Pike River, 50-ak kilometara od grada Greymoutha na jugu Novog Zelanda. Rudnik je eksplodirao u petak oko 16.30 sati po lokalnom vremenu, a na mjesto nesreće odmah su stigli helikopteri i vozila hitne pomoći. Pretpostavlja se kako je uzrok eksplozije opasni zemni plin metan. 

Petorica lakše ozlijeđenih rudara uspjela su izaći na površinu, jedan je navodno mrtav, a s ostalima, zatočenima, spasioci ne mogu uspostaviti kontakt, javlja SkyNews.

- Jedan radnik nam je ispričao da je osjetio snažnu eksploziju ispod zemlje nakon čega su on i njegov kolega počeli bježati iz rudnika - izjavio je Peter Whittall, izvršni direktor Pike Rivera.

Rudnik Pike River započeo je s radom prošle godine, nakon što se kopao čak 10 godina. Ima 2,4 kilometara dug tunel ispod gorja Paparoa i proizvodi ugljen za industriju čelika. 

Najteža rudarska katastrofa zadesila je Novi Zeland 1896. godine. Tada je u eksploziji rudnika Brunneer poginulo 65 rudara.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • direktor 19.11.2010.

    nisu nestali neg se razbježali

  • Igraine7 19.11.2010.

    tim jadnim rudarima bar treba dati svima u svijetu ogromne plaće, uvijek se izlažu opasnostima! dok mnogi njihovi šefovi luksuziraju! tako je svugdje gdje je kapitalizam. Rvati misle da kad dođe eu da će riješit sve svoje probleme. Al reći će mu glavonja kapitalac kapitalist: stari ak nećeš vozit 15 sati ili 28 u komadu, naći ću jeftiniju radnu snagu! Mi smo njima broj i ništa drugo, a vi nastavite sanjati o lutriji i milijunima ne radeći ništa! Radim 26 godina i nemam ništa. A mladeži su danas uzori drpići na vrhu, a fufe se utapljaju u nemoralu. Neće raditi za par tisuća koje se istope odmah za režiju i hranu. Hrana je preskupa a ne vrijedi ništa.

  • _tomi 19.11.2010.

    Zemlja pod zadnje vrjeme ne voli da ju se kopa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare