To je to što me zanima!

Više razloga: Tisuće studenata iz Hrvatske napustilo fakultet

Dok je četvrtina neuspješnih studenata u EU navelo kako je napustilo studij zbog posla, pet posto ih je kao razlog odustajanja navelo zdravstvene poteškoće, osam posto neimaštinu
Vidi originalni članak

Oko tri milijuna studenata u Europskoj uniji prekinulo je tijekom 2016. studij, a najčešći razlozi odustajanja bili su davanje prednosti zapošljavanju, nezadovoljstvo studijem i preteško gradivo za svladati. Rezultati su to najnovijeg istraživanja Eurostata, prema kojem je pretprošle godine 30 milijuna studenata u EU završilo neki tip visokog obrazovanja, piše Jutarnji list.

Dok je četvrtina neuspješnih studenata navelo kako je napustilo studij zbog posla, pet posto ih je kao razlog odustajanja navelo zdravstvene poteškoće, osam posto neimaštinu, a 11 posto obiteljske razloge. Potonji razlog navelo je 16 posto bivših studentica, a šest posto bivših studenata.

Bivše studentice također su češće odustajale od fakulteta zbog zdravstvenih razloga, nego njihove kolege. S druge strane, više je muškaraca među bivšim studentima koji su odustali od pohađanja fakulteta požalivši se na pretežak studij, nego žena.

Ovo istraživanje Eurostata, statističkog ureda Europske unije, utvrdilo je da se u Hrvatskoj studija tijekom 2016. odreklo 37.900 polaznika nekog od visokih učilišta. Svaki treći student u našoj zemlji koji je prekinuo studij, prema Eurostatu, radio je tijekom studiranja posao vezan za sadržaje studija, dok se kod 5900 njih radilo o poslovima koji nemaju dodirnih točaka sa studiranjem.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • LANA555 06.04.2018.

    Normalno kad tolko opterečuju djecu ,a i nemaju svi roditelji mogučnost novčane da ulete i daju a uzto nisu sva djeca te sreče da upišu i td .

  • gvagec 06.04.2018.

    Samo vanka dijeco, jedino Vas to može spasiti. Moja jedna je u Engleskoj i sada druga kada diplomira ide u Irsku. Ćaća ostaje doma boriti se sa lopovima. Plačao sam školu i jednoj i drugoj stoga smatram da Ja kao nositelj tereta njihovog školovanja mogu reći da sam sretan kaj je to tak i mogu podržati njihov izbor. One nebuju imale veze sa ovim političkom prepucavanjima. Nekada kada sam je studiral školovanje je bilo skoro ništa, plačao sam jedino stan u Zagrebu i klopu u studentskom i eto odužil sam se Državi ostal sam tu mogel sam ići u Njemačku ali eto ostal sam. Još godinu dvije penzija i Ćao Bela ........................

  • gordi 06.04.2018.

    Preteško gradivo??? Ja bi rekao lijenost. Međutim, imamo mi studente Hrvatskih studija koji kod slučaja "preteško gradivo" krenu s prosvjedima

Komentiraj...
Vidi sve komentare