To je to što me zanima!

Vlada dobila laptope: Sve što su tražili imao tek jedan model

Specifikacija laptopa objavljena u Narodnim novinama bila je neobično detaljna. Toliko detaljna da je samo jedan model mogao zadovoljiti - Lenovo Thinkpad T540p
Vidi originalni članak

Ministri su nedavno dobili nove laptope. Nabavili su 30 prijenosnih računala vrijednih nešto više od 240.000 kuna. Natječaj objavljen u Narodnim novinama zadovoljavao je samo jedan model - Lenovo Thinkpad T540p. Naime, specifikacija je bila neobično detaljna, kao da su doslovno kopirali karakteristike željenog laptopa iz kataloga. To su potvrdili i IT stručnjaci, piše Jutarnji list

Tražili su 'integrirani Touchpad i Trackpoint', a Trackpoint imaju samo laptopi proizvođača Lenovo.

Procesor je morao biti: Intel Haswell Core i5-4330M s dvije jezgre, četiri threada, 2,8 GHz i 3 MB cache.

Tražila se i memorija od 8 GB DDR3L - 1600 Mhz, a hard disk je morao biti 128 GB SSD SATA3. Zaslon koji su tražili veličine je 15,5 inča s IPS matricom, 2880x1620 Led Backlit, Anti-Glare (mat) zaslon. Laptop je morao imati i ugrađenu HD kameru u okvir zaslona, a tipkovnica mora biti vodootporna.

Priključak za ethernet i napajanje moraju biti pozicionirani sa stražnje strane kućišta prijenosnika. Prijenosno računalo mora biti oko 2,7 kilograma teško s optičkom jedinicom i baterijom, a kada je riječ o sigurnosti, mora imati i utor za Kensington lock i ugrađen Smart card reader. I na kraju, morao je biti crne boje.

Sve to stoji u katalogu uređaja Lenovo Thinkpad T540p.

Na natječaj se javila samo jedna tvrtka, Span, koja je i na kraju potpisala ugovor o prodaji. 

U Vladi su potvrdili kupnju i objasnili da su ovi koje imaju stari već deset godina. Razlog detaljne specifikacije je pomanjkanja prostora na radnim stolovima.

- Zbog pomanjkanja prostora i konfiguracije na radnim stolovima u dvorani za održavanje sjednica tražilo se da svi priključci budu sa stražnje strane, kao i da tastature budu vodootporne. Zbog povećane udaljenosti računala od korisnika i želje da se na ekran smjesti što više korisno upotrebljivih informacija, tražili smo zaslone veće kvalitete po svim karakteristikama. Zahtjeve za dizajnom također smo prilagodili uvjetima u dvorani za sjednice - objasnili su iz Vlade.

Idi na 24sata

Komentari 109

  • DraganMirovic 15.07.2014.

    eto gdje trose novac na gluposti....

  • barica56 12.07.2014.

    pardon -državna pričuva

  • barica56 12.07.2014.

    za sve se ima a proračun prazan to je valjda zbog visokih plaća radnika i preskupe radne snage

Komentiraj...
Vidi sve komentare