To je to što me zanima!

Vlada mora prepoznati da je zdravstvo vitalni interes zemlje

Udruga navodi da se obratila predsjedniku i članovima Vlade u povodu nedavnog tragičnog događaja, smrti mladića u Zaprešiću. Kažu da već nekoliko godina upozoravaju na stanje u zdravstvenom sustavu
Vidi originalni članak

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozvala je Vladu da prepozna zdravstveni sustav i njegove nositelje kao vitalni interes građana Hrvatske ističući da se problem nedostatka liječnika i narušenog funkcioniranja zdravstvene zaštite tiče svih resora Vlade i svih građana, a oštro je osudila "neprimjerene, neargumentirane i uvredljive" izjave ministra zdravstva upućene bilo kojem liječniku u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Udruga navodi da se obratila predsjedniku i članovima Vlade u povodu nedavnog tragičnog događaja, smrti mladića u Zaprešiću. "Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) već nekoliko godina upozorava na katastrofalne posljedice nebrige za zdravstveni sustav RH, a posebno na nedostatak liječnika i drugog zdravstvenog osoblja. Svakom prilikom smo naglašavali kako će zbog lošeg planiranja u zdravstvu i izostanka ulaganja u ljude sve veći broj liječnika napuštati RH i da uistinu neće imati tko liječiti građane ove zemlje. Sad se taj 'bumerang ignoriranja' počeo vraćati," stoji u priopćenju koje je potpisala predsjednica HUBOL-a  Ada Barić Grgurević i Izvršni odbor. 

"Trenutno stanje posljedica desetljetnog sustavnog ignoriranja struke, glasa onih koji nose zdravstveni sustav, gdje u igri mrkve i batine, batina očito nije donijela rezultate. Zdravstveni sustav RH i zdravstvena zaštita građana RH niti jednoj dosadašnjoj vladi nije bio prioritet. Nudili smo i nudimo rješenja koja su javno dostupna i odmah primjenjiva, a Vas pozivamo da budete Vlada koja prepoznaje i razumije problem zdravstvenog sustava RH i građanima omogućite kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Obraćamo se Vladi RH, a ne Ministarstvu zdravstva jer je problem nedostatka liječnika i narušenog funkcioniranja zdravstvene zaštite u RH problem koji se tiče svih resora Vlade i svih građana RH," ističe HUBOL. 

Svjedoci smo kako se u Hrvatskoj uvijek nađu sredstva kad je riječ o nečemu što je od vitalnog značaja; apeliramo da ova Vlada konačno prepozna zdravstveni sustav RH i njegove nositelje kao vitalni interes građana RH, poručuje.

"Hrvatska udruga bolničkih liječnika oštro osuđuje neprimjerene, neargumentirane i uvredljive izjave ministra zdravstva upućene prema bilo kojem liječniku u hrvatskom zdravstvenom sustavu i ističemo kako svaki liječnik u hrvatskom zdravstvenom sustavu predstavlja njegov značaj i vrijednost u trenucima kada u hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje između 2000 i 4000 liječnika specijalista," stoji u priopćenju upućenom medijima u srijedu.

Predsjednica udruge napominje da je HUBOL apolitična stručna udruga koja broji preko 2500 članova, da je uvijek je davala kritike i djelovala konstruktivno te branila stavove i interese bolničkih liječnika. Poziva Vladu na suradnju i da od rujna konstruktivno krenu u poboljšanje zdravstvenog sustava.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • arimmer 23.08.2018.

    Glavni problem hrvatskog zdravstva je tzv. "single payer system". HZZO je pun birokrata, zaposlenih preko veze, koji sebi uzimaju lavlji dio kolaca. Bolnice su, isto tako, pod drzavnom kontrolom i, cuda li velikoga, nisu rentabilne. Zapadne zemlje imaju zdravstvene sisteme koji funkcioniraju, uglavnom postavljene na principu vise platisa. To, konkretno, znaci da bolnice primaju i privatna zdravstvena osiguranja. Dok god imamo HZZO i politicki postavljene upravitelje bolnica nece biti kruha u zdravstvu.

  • centurion 23.08.2018.

    Mi imamo vlast koja mora "prepoznavati"probleme!!? Izgleda da su gluhi i slijepi istovremeno!

  • Jure - Oroz 23.08.2018.

    "zdravstvo vitalni interes zemlje!!!! Ma najbolje! Vitalni je interes čim prije napraviti nacionalni stadion - "Plavi Vulkan", platiti gubitke Uljanika, Petrokemije, ustanova, svih državnih firmi osim Elektre (a i u njoj Vrag će ga znati što se skriva), i otkupiti INA-u treba za cijenu nebitnu, zbog promocije Hrvatske, dva 3 svjetska ili europska prvenstva bi trebalo organizirati,, Sljemensku Kraljicu plačat treba,,, treba imati i za plaće(tine) i troškove (auti, putovanja, domjenci,,,,,,,)1152 načelnika,gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika, kao i ko zna koliko njihovih savjetnika i ostale prateće ekipe (428 opčina, 128 gradova, 20 županija),,,,,,,,,Mora se uvjek novca imati i za agencija par desetina,, neprofitne udruge i medije koje treba plaćati, njih par desetina tisuća?,,,,,,,,,,,,,,,,,Bolje dalje ne nabrajati zbog previše vremena i prostora koje bi to oduzelo. A zdravstvo?? Kako je u 18. stoljeću većina Hrvata bez doktora biti mogla?? To je najbolji dokaz da se bez doktora može, dok bi bez gorepobrojanog i nepobrojanog slićnog mi Hrvati sigurno izumrli, što znaći da je to hrvatski nacionalno-vitalni interes, a ne tamo nekakvo javno zdravstvo..

Komentiraj...
Vidi sve komentare