To je to što me zanima!

Vlada ne odustaje: Režu prava tvrtkama koje su u gubicima

Onima koji posluju u plusu Vlada će povlastice smanjiti u manjoj mjeri, a onima s velikim gubicima zamrznut će božićnice, regrese, smanjiti naknade za prijevoz...
Vidi originalni članak

Zbog katastrofalne situacije u državnim tvrtkama i teškog stanja u gospodarstvu Vlada neće odustati od rezanja prava radnika te pokušaja da se u pregovorima sa sindikatima dogovore izmjene kolektivnih ugovora. Onima koji posluju u plusu Vlada će povlastice smanjiti u manjoj mjeri, a onima s velikim gubicima zamrznut će božićnice, regrese, smanjiti naknade za prijevoz, otpremnine. 

Sindikati se već bune i najavljuju kako 'ne daju ni lipe od svojih prava'. Sastanak Uprave HEP-a i sindikata u utorak nije dobro počeo jer se sindikati nisu mogli dogovoriti tko će ih predstavljati, piše Jutarnji list.  

Mišljenja upućenih su različita. Sindikalist Žaljko Klaus tvrdi kako Vlada odmah mora povući zahtjev za promjenom kolektivnih ugovora inače će 'sve sindikalne središnjice u Hrvatskoj prekinuti socijalni dijalog'. Ekonomist Željko Lovrinčević smatra da Vlada ne smije popustiti. O smanjenju prava za sada razgovaraju u Plinacrou, sindikatu Ine, HŽ-u i Hrvatskim šumama. Javne tvrtke i tvrtke u većinskom vlasništvu imaju rok od mjesec dana za prezentaciju mjera štednje koje će napraviti smanjenjem prava iz kolektivnih ugovora. 

Tvrtke koje su u većinskom državnom vlasništvu u prvih šest mjeseci 2012. poslovale su sa 600 milijuna kuna gubitka. 

Idi na 24sata

Komentari 55

  • lijač 04.10.2012.

    pa u tim tvrtkama maknete samo svoje ljude koji sjede po nadzornim odborima ,i direktor te tvrtke neka odgovara za svoj posao i eto tvrtka ti več posluje s dobitkom

  • dahhmal 04.10.2012.

    Tak treba samo po sirotinji dok ekipa u saboru dobiva i penzije i plaće.Mi smo vas izabrali da nas uništite a sebe namirite do kraja života.

  • tales voda 03.10.2012.

    Za poslovanje državnih tvrtki sa gubitkom kriv je menađment tih tvrtki, ali vlada neče smanjivati prava menađera već prava radnika. Vlada je stvarno socijalno osjetljiva, režu prava radnika ali čuvaju prava nesposobnih menađera na abnormalno velika primanja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare