To je to što me zanima!

Zoki o Oluji: Jesmo to riješili? Neće biti izvanredne presice?

Na sjednici Vlade usvojen je prijedlog da se proslava 20. obljetnice Oluje plati iz državnog proračuna, a premijer Milanović je upitao: 'Neće biti izvanredne presice?'
Vidi originalni članak

Na sjednici Vlade usvojeno je izvršenje državnog proračuna. Ministar financija Boris Lalovac istaknuo je pozitivne promjene u hrvatskom gospodarstvu poput porasta izvoza od 6,3 posto, rast industrijske proizvodnje od 1,3 posto, te porast male trgovine od 0,3 posto, rekordan porast broja turista od 5,6 posto i noćenja od 2,6 posto u odnosu na 2013.

Istaknuo je i pad nezaposlenosti koja je 5 posto manja u odnosu na 2013.  Hrvatska je u 2014. ostvarila ukupne prihode od 114,7 milijardi kuna od čega je 49 milijardi pribavljeno iz PDV-a. Lalovac je kazao i da je Hrvatska u 2014. imala 4,1 posto deficita.  

Patrik Macek/PIXSELL

Usvojeni su i prijedlozi za osnivanje Strategije razvoja javne uprave kojoj je cilj funkcionalna i fiskalna decentralizacija RH.

Usvojen je i prijedlog izmjena Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te supergarancija za HABOR za financiranje određenih izvoznih projekata.

Utvrđeno je da proces za ulazak u Schengen ide po planu.

Potvrđena su i dva nova kredita za refinanciranje za HAC. Prvi kredit iznosi 100 milijuna eura i otplaćivat će se sedam godina, a drugi kredit od 150 milijuna eura također će se otplaćivati 7 godina, ali s dvije godine počeka. Ukupni dug HAC-a iznosi 34 milijarde kuna, kazao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić

Usvojen je i prijedlog za povećanje temeljnog kapitala HŽ Carga s 531 milijun, na 1,5 milijardi kuna, kojim država stječe poslovni udio u HŽ Cargu u istom tom nominalnom iznosu. 

Na prijedlog Vesne Pusić usvojeni su i prijedlozi za suradnju s državama Kosovom i Kazahstanom.

Za kraj, ministar obrane Ante Kotromanović ustvrdio je da će se 20. obljetnica proslave Oluje financirati iz proračuna. Točka je usvojena, a premijer, koji je cijelo vrijeme sjednice bio smrknut, nije odolio prokomentirati posljednju točku dnevnog reda. 

- Jesmo to konačno riješili? Neće biti izvanredne presice? - pitao je ministra. 

Idi na 24sata

Komentari 226

  • SamoDesno_1 22.05.2015.

    zoki nece ni doci na proslavu...koda to njemu sta znaci...on trenutno gura svoje ljude u javna poduzeca

  • vroni 22.05.2015.

    Premjer će imati itekako izvanredni let iz kukavičjeg gnijezda.

  • cappuccino00 22.05.2015.

    jedva čekam da ovaj lik ode s vlasti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare