To je to što me zanima!

Premijer Milanović: Stambeni krediti trebaju biti u kunama!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Razmatramo da se zakonski riješi da stambeni krediti budu u kunama, kao u svim normalnim državama, rekao je na današnjoj sjednici Vlade premijer Milanović
Vidi originalni članak

Nadam se da će izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju biti izglasane u petak jednoglasno, rekao je na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Time smo riješili jedan dio problema na godinu dana. Ne smijemo više dopustiti da stvari budu prepuštene stihiji kao što su bile do sada bez ulaženja u to tko je kriv i odgovoran te zašto se nije reagiralo ranije - ustvrdio je.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kazao je da je Hrvatska među rijetkim zemljama u kojoj ljudi imaju kredite kojima rate realno rastu, a vrijednost nekretnina pada. Napomenuo je da su rijetki profitirali na nekretninama koje su kupili.

- Kod nas je dvostruka opasnost. Tu naprosto treba djelovati političkim sredstvima. Vidjet ćemo što ćemo s kreditima u eurima , to aktivno razmatramo. Banke neće biti ugrožene to garantiramo, nisu bile do sada neće biti ni u buduće, ali će morati podnijeti teret društvene odgovornosti. Jednog dana ćemo biti članica eurozone , ali dok sam premijer nećemo juriti u eurozonu. Polako, da vidimo što je dobro, a što nije. Imamo kunu, imamo je već 20 godina, koja kao da nije naša valuta, tako se ponašamo. Razmatramo da se posebnim zakonom riješi da stambeni krediti budu u kunama , kao u svim normalnim državama - poručio je premijer koji onima koji će reći da su mjere populističke odgovara da su one "nužne i neizbježne".

Ministar uprave Arsen Bauk izvijestio je da su provjereni potpisi koje je Inicijativa "Ne damo naše autoceste" prikupila protiv monetizacije autocesta .

- Utvrdili smo da prikupljenih potpisa ima više od 464.926 i o tome izvještavamo Sabor - rekao je Bauk.

Iz proračunske zalihe Vlada je Uredu zastupnika Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava odobrila 55.680 eura za isplatu novčane naknade i troškove postupka temeljem odluka suda u 13 predmeta.

- Znači opet plaćamo aljkavost - kratko je prokomentirao premijer.

Ministar financija Boris Lalovac je kratko uzvratio "svaki mjesec".

Idi na 24sata

Komentari 89

  • mario perkovic 23.01.2015.

    Svaka cas Milanovicu,imas jedini petlje se suprostaviti bankarskim lobijima,...........

  • Prva Proleterska 23.01.2015.

    Stanbene kredite bi morala davati jedino Država i to onima , koji su toga, iskazanoga u postupku provjere POTREBNI . Onda bi Država mogla regulirati takve anormalnosti , jer bi bio novac njezin. Stanbeni kredit uzet kod banke, nije socialna kategorija kolko god znaćilo to ime kredita , nego je to kredit , koji je potrošen za LUXUS !! A sad se Država upliće u nešto što se zove LUXUS ! Izvolte se dezluxuzirati , pa problema neće biti ! Luxuz je kao žvakaća guma . Onome koji nema ništa, je to dvosoban stan ,a netkome koji ima dvosobni stan, to kuća! Luxus nije samo tada , kad je uzeti kredit 33% van zagarantovane plaće . Imaš zagarantovanu plaću - nema kredita !

  • Prva Proleterska 23.01.2015.

    Normalno , samo sa TOM-om + 7%kamatama ! Da visiš majci , kako su bili jeftini SF krediti !

Komentiraj...
Vidi sve komentare