To je to što me zanima!

Vlada prodaje Končar: Tih 390 milijuna kn ide za Petrokemiju

Dokapitalizacija Petrokemije ići će u tri kruga u kojima se traži oko 500 milijuna kuna svježeg novca. Petrokemija će se do 2018. dokapitalizirati s 1,6 milijardi kuna
Vidi originalni članak

Država prodaje 22,8 posto dionica Končara koje su u vlasništvu države i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a novcem od prodanih dionica dokapitalizirat će se kutinska Petrokemija. 

Prodaju 586.926 dionica za 678 kuna po dionici

Na Vladi je odlučeno da će se prodati 586.926 dionica Končara i to na javnoj dražbi. Početna cijena za dionicu biti će zadnja prosječna dnevna cijena koju objavljuje Zagrebačka burza. Cijena dionice Končara u četvrtak je iznosila 678 kuna po dionici. Tako bi država prodajom navedenih dionica mogla dobiti najmanje 390 milijuna kuna

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da će se novac od prodaje uložiti u dokapitalizaciju Petrokemije. Podsjetio je na neuspješni pokušaj dokapitalizacije društva prije šest mjeseci. Završio je bez da se uspjelo naći ponuditelja koji bi sa svježim kapitalom ušao u kutinsku Petrokemiju.

- Nakon toga je Vlada preuzela obvezu restrukturiranja na sebe jer nećemo dozvoliti da nam Petrokemija stane i propadne i napravili smo program restrukturiranja u kojem je potrebno provesti dokapitalizaciju i pokriti gubitke - podsjetio je ministar.

Tri kruga dokapitalizacije Petrokemije

Dokapitalizacija Petrokemije ići će u tri kruga u kojima se traži oko 500 milijuna kuna svježeg novca. Prema planu restrukturiranja koji je iznio Vrdoljak Petrokemija će se do 2018. dokapitalizirati s 1,6 milijardi kuna

Vrdoljak je obećao da će država značajno participirati u dokapitalizaciji. U njoj mogu sudjelovati i obvezni mirovinski fondovi. S participacijom države planirano je skupiti dovoljno novca u prva dva kruga, a ako to ne uspije otvorit će se i treći krug dokapitalizacije na otvorenom tržištu.

- Pokazujemo tu koliko ozbiljno mislimo s tom industrijom i tom strateškom granom. Unatoč svim problemima i proračunskim i financijskim, od Petrokemije Vlada nije odustala - zaključio je Vrdoljak.

HC-u dali državno jamstvo za kredit od 180 milijuna eura

Vlada je da današnjoj sjednici dala suglasnost za zaduženje Hrvatskim cestama u iznosu od 180 milijuna eura na sedam godina uz kamatnu stopu od 5,6 posto uvećanu za EURIBOR. Kredit će se utrošiti za potrebe financiranja i građenja i održavanja cesta državnih cesta i podmirenje kreditnih obveza u ovoj godini. Ovim jamstvom država će morati vratiti kredit novcem iz proračuna ako Hrvatske ceste zapadnu u probleme. Vlada je dala suglasnost i za zaduženje Grada Osijeka u iznosu od 15 milijuna kuna, koji će se utrošiti za financiranje kapitalnih projekata. 

Država će izdati novih 50 milijuna eura zaduženja putem 'globalne obveznice', kojom se do sada zadužilo za ukupno 200 milijuna eura, a riječ je o financiranju oduzete imovine za vrijeme komunističke vlasti.

Idi na 24sata

Komentari 85

  • jozabroz 20.07.2014.

    a sta ako koncar kupuje koncar..)))da da,, bas taj..)))

  • davor33 19.07.2014.

    ot kud im pravo i ko ih ovlastio na prodaju dionice u vlasnistvu mirovinskog fonda.svi mi koji uplacujemo u mirovinske fondove sm znaci dionicari i to vecinsk a niko nas nije pitao.

  • mikac t 19.07.2014.

    radim u petrokemiji i znam ,siguran sam da u ovoj prizvodnji imamo budućnost koja nijecrna ali za boga miloga moramo zaustavit ove lopove koji pljačkaju tvornicu čak se usudim reći i u sprezi sa onima koji bi trebali štitit radnike. da ovdje ima svašta, ima, vidio sam ovdje i največe radnike, koji rade tako odvratan posao da ga vas pola koji čitaju ovo nebi htjela raditi, a vidio sam i neradnike koji su se uhljebili ovdje preko rođaka ili čak još i na gori način kojima je jedini posao da pročitaju novine preko neta cijeli dan, i nemojte misliti da je tako u državnim firmama, vidio sam toga svagdje nek gazde ne misle ako nekom daju 2500 kn na mjesec da če se ovaj za te novce potrgati i misliti kako da za firmu najbolje radi, ali opet ponavljam ova firma nebi imala kune duga da joj drugi nisu nametnuli kojekakve ugovore sa kojima su isisali milijarde iz ove tvornice, dali je ovo pametan potez il ne nemam pojma mislim da ova vlada nemože smislit pametan potez da neznam koliko razmišlja

Komentiraj...
Vidi sve komentare